Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Órákig rostokolnak a betegek a szuperkórházban

2007.10.27. 11:35
Nem elég a sorszámosztó ablak Állami Egészségügyi Központ Róbert Károly körúti komplexumában. A július elsejétől működő súlyponti kórházban bizonyos napszakokban állandó a tumultus.

Már reggel hosszú sorokban várakoznak a betegek a hazai kórházak zászlóshajójának tartott Állami Egészségügyi Központban, derül ki a Népszabadság szombati riportjából. A Róbert Károly körúti szuperkórházban gyakran előfordul, hogy csak az másfél órájába telik egy betegnek, míg sorszámhoz jut és befizeti a vizitdíjat, és ekkor még orvos nem is látta, mert arra ezután még órákat kell várni.

A tapasztalatok szerint a reumatológián, a fizikoterápián, az ultrahangon, illetve a gégészeten a leghosszabbak a sorok, az ezeken dolgozó orvosokhoz még akkor is órák múltán jut be a beteg, ha előzetesen már bejelentkezett. Nyáron még a mostaninál is rosszabb volt a helyzet, általában kedden és pénteken a legnagyobb a tumultus - írja a lap.

A meglévő nyolc sorszámosztó hely kevésnek bizonyult, és bár a tervek szerint ez hamarosan tizenötre bővül, nehezíti a helyzetet, hogy nem minden osztályon él a sorszámrendszer.

A zsúfoltságot a napilap szerint nagy valószínűséggel az okozza, hogy az Állami Egészségügyi Központ súlyponti kórház. A XIII. kerületi lakosok minden szolgáltatását igénybe vehetik, egyes szakterületeken pedig a III., IV., V., VI., XIV., XV., és XVI. kerület lakosai is kapnak egészségügyi ellátást. Az intézmény sürgősségi osztályához tartozik Észak-Pest, az ellátást a Róbert Károly körúti telephelyen, a volt Honvédkórházban nyújtják.

A Népszabadság riportja szerint a centrumban a kórházösszevonások után megtízszereződött a forgalom. Ezt kiszolgálandó az eredeti hetven fő helyett háromszázan dolgoznak az épületben, de a kialakult helyzetért részben az is felelős lehet, hogy az épület új ugyan, de még a vizitdíj bevezetése és az intézményi összevonások előtt tervezték.

Az Állami Egészségügyi Központ július elsejétől látja el négy kórház feladatait, a kezdeti időszakban is sok panasz volt a rendszerre: a Róbert Károly körúti szuperkórházban könnyű volt eltévedni, még a betegirányítók sem ismerték teljesen az épületet. Az online kórházmutató nem volt naprakész, és sok bosszúságot okozott, hogy elszámozták a liftek gombjait, elfelejtették feltüntetni a magasföldszintet, valamint a vizitdíjautomaták közül több nem működött.