Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Aláírásgyűjtés Torgyán menesztéséért

2001.01.05. 14:14
Torgyán József menesztéséért gyűjt aláírásokat az Ifjú Szocialisták Mozgalma és az IDE Szabadelvű Diákhálózata. A két civil szervezet internetes honlapján immár több ezren nyilvánították ki elégedetlenségüket a vidékfejlesztési miniszter ténykedésével kapcsolatosan, de hagyományos aláírásgyűjtés is indul a politikus felmentéséért, az íveket február végén juttatják majd el a kormányfőhöz. Pénteki tájékoztatójukon az Agrárszövetség MSZP-s parlamenti képviselői is szorgalmazták a vidékfejlesztési miniszter leváltását.
Több ezer támogató szavazatot kapott az interneten az Ifjú Szocialisták Mozgalmának (ISZM) és az IDE Szabadelvű Diákhálózatnak az a kezdeményezése, hogy Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter távozzon a kormányból - közölte Zuschlag János szocialista országgyűlési képviselő, az ISZM ügyvezető elnöke pénteki tájékoztatóján. Azt szeretnék elérni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szembesüljön a választók elégedetlenségével, és szakmai alkalmatlansága, illetve egyéb ügyei miatt mentse fel posztjáról Torgyán Józsefet.

Az ellenzéki politikus elmondta: január és február folyamán vidéki városokban, valamint egyetemeken és főiskolákon úgynevezett road show-kat tartanak és "klasszikus" formában is gyűjtenek aláírásokat kezdeményezésük támogatására. Zuschlag János szólt arról is, hogy terveik szerint február közepén adják át a miniszterelnöknek az aláírásokat. Az akciónak nincs ugyan jogi következménye, de erkölcsi szempontból lényeges, hogy a kormányfő lássa, miként ítélik meg az emberek Torgyán József tevékenységét - jelentette ki az ISZM ügyvezető elnöke.

Az Agrárszövetség MSZP-s parlamenti képviselői szerint szükség van a földművelésügyi tárca vezérkarának cseréjére, mert Torgyán József kisgazda miniszter a pártján belüli hatalmi harcok közepette nem tudja megfelelően ellátni a minisztérium irányítását. Ha ilyen hatalmi harcokkal küzdő párt vezetője irányítja az FVM-et, a magyar vidék lesz az uniós csatlakozás vesztese is - mondta a párt pénteki sajtótájékoztatóján Mayer Bertalan szocialista parlamenti képviselő Budapesten.

A honatya szerint a kisgazdapárton belüli viszályok az agrárium uniós felkészülését, a mezőgazdaság jövőjét veszélyeztetik, ezért olyan vezetőre lenne szükség, aki szakmailag is elfogadott, hiteles személyiség. Mayer Bertalan úgy fogalmazott: ha az agrártárca és a hozzárendelt források "továbbra is Torgyán József személyes hitbizományaként szolgálnak", abból sokan jól járhatnak ugyan, de a földművelésből élők károsulnak.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft