Paszkál
10 °C
15 °C

Medgyessy Orbánnak ajándékozná a tollat

2003.04.16. 20:09
A miniszterelnök várta a csatlakozási szerződés aláírását követő fogadásra Orbán Viktort, de az exkormányfő inkább az Európai Néppárt egy tanácskozására ment el. A kormányfő az aláírás után tartott sajtótájékoztatón közölte: a magyar nemzet sok országban él, a csatlakozással esély nyílik hogy a világ számos pontján élő magyarok újra egymásra találjanak.
"Még bízom benne, hogy megjön Orbán Viktor, és neki ajándékozhatom ezt a tollat" - emelte fel Medgyessy Péter miniszterelnök azt a tollat, amelyet egy magyar iparművész a csatlakozás aláírására készített. Igaz, a kormányfő a dokumentumot végül a miniszterelnöknek kikészített egyentollal írta alá.

"Úgy gondoltam, hogy örömömet megosztom azzal a miniszterelnökkel, aki a legtöbb csatlakozási fejezetet tárgyalta le" - mondta a kormányfő szerda este Divany Apollon Palace-ban tartott sajtótájékoztatóján.

Fotó: EPA/Virginia Mayo
Az Index információi szerint Orbán Viktor exkormányfő az Európai Néppárt egy tanácskozásán vett részt.

A miniszterelnök megköszönte minden polgár csatlakozásért tett munkáját, áldozatát. "Új korszak kezdődik, a nemzeti múlt egy fejezet lezárult. A kormányfő hangsúlyozta: a magyar nemzet sok országban él, a csatlakozással esély nyílik hogy a világ számos pontján élő magyarok újra egymásra találjanak.

"A magyar nemzet nagy, és nagy tettekre képes" - zárta beszédét a miniszterelnök, és megígérte: a tollat eljutatja Orbán Viktorhoz.

Korábban a Rádió C-nek ajánlotta Medgyessy a tollat
Medgyessy Péter miniszterelnök athéni indulása előtt, a Ferihegyi repülőtéren még úgy nyilatkozott: szándékai szerint EU-tollát árverésre ajánlja majd fel annak érdekében, hogy a befolyt összeggel hozzájáruljon a működésképtelenné vált Rádió C újraindításához. A főszerkesztő Kerényi György komolyan vette a felajánlást, mert azt mondta: bízik abban, a gesztus elsősorban azt jelzi, hogy a kormány elkötelezett a romák helyzetének javítása iránt.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerda este telefonon Athénból azt közölte, hogy a Magyar Nemzeti Múzeumban tervezik kiállítani azt a tollat, amellyel Medgyessy Péter miniszterelnök aláírta Athénban Magyarország európai uniós csatlakozási okmányát. A Kovács László külügyminiszter által használt íróeszközt árvereznék el a Rádió C javára.