Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Nyomoznak az aláírás-hamisító képviselők után

2005.07.05. 13:15
A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal nyomozást rendelt el az országgyűlési képviselők aláírásának hamisítása miatt. Az Index májusi cikke nyomán kiderült, hogy a parlamenti irományok jelentős része nem valódi aláírással került az iktatóba.

Magánokirat-hamisítás gyanújával ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal az országgyűlési iratokon talált hamis szignók miatt.


Szignók a sportkabinetből (a felső képen a május 6-i fideszes beadvány részlete látható, alul a sportbizottság jelenléti íve)

Adatot gyűjtenek

A Fővárosi Főügyészség szóvivője, Dobos Gabriella az Index kérdésére elmondta, hogy az ügyészségi nyomozók május végén kezdtek vizsgálódni a hamisítások ügyében. A nyomozók jelenleg adatokat gyűjtenek az aláírás-hamisításokkal kapcsolatban. A hivatal a második hónap után dönt, hogy meghosszabbítják-e a vizsgálatot.

Nyolcból egy

A nyomozás az Index feljelentése nyomán indult. Mint ismeretes, májusban kiderült, hogy a parlament honlapján fellelhető képviselői indítványokon, hivatalos dokumentumokon számos képviselőnek feltűnően különböző aláírása szerepel. Az Index május 13-án megjelent cikkét követően a Fidesz elismerte, hogy az Országgyűlés Sportbizottságának elnökéhez a Demisz-vagyon ügyében Gyurcsány Ferenc személyes meghallgatását kezdeményező beadványán Szijjártó Péter aláírása kivételével hét fideszes képviselő aláírása nem valódi. Az ellenzéki párt akkori közleménye szerint a Fidesz-frakció egy ügybuzgó munkatársa biggyesztette az ügymenet meggyorsítása érdekében a hamis szignókat a dokumentum aljára. Az azonban nem derült ki, hogy Szijjártó mellett ki írt még neveket az indítványra.

Megkérték őket

Végül az Országgyűlés házbizottsága is foglalkozott a kérdéssel, mert kiderült, hogy a honatyák között általános gyakorlat volt, hogy a távollévők helyett hitelesítsék a beadandó dokumentumokat. A testület több megelőzési terv felvázolása után addig jutott, hogy megkérte a képviselőket, ne hamisítsák kollégáik nevét a parlamenti irományokon.


Aláírásváltozatok szocialista oldalról a parlament ügyirataiból
Klikk a képre!