Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Készül az új alaki szabályzat: honvéd helyett katona

2003.05.19. 08:22
Az új alaki szabályzatban a honvédség elhagyja a mozgás közbeni vezényszavakat, mert a tervezet írói szerint végrehajtásuk bonyolult volt, és amúgy sem igen alkalmazták menet közben például a "Hátra arc!" vezényszót. Új vezényszó lesz a "Terpeszállás!", és a "Kezeket vizsgára!". A honvéd katona lesz, és tiszteleghet hajadonfővel is.
Honvéd helyett katona lesz az általános megnevezés a hadseregben, ha életbe lép az egyenruhások új alaki szabályzata - értesült a Népszabadság.

A Magyar Honvéd című lapban ismertetett tervezetben olvasható, hogy egyértelművé tették a díszlépés leírását, mert a jelenlegi szabályozás nehezen értelmezhető. Kimaradt a menet közbeni mozgásformák közül a "Jobbra át!", "Balra át!" és a "Hátra arc!" vezényszó, mivel végrehajtásuk bonyolult volt, és amúgy sem alkalmazták.

Ki kellett egészíteni a tíz évvel ezelőtti szabályzatot, mert az ugyan tartalmazta a terpeszállás leírását, viszont a vezényszó hiányzott hozzá. Hasonló a helyzet a díszsortüzeknél alkalmazott "Fegyvert vállhoz!" formulával.

A "Kezeket vizsgára!" új vezényszóval azt ellenőrzik a teherautóra való felszállás előtt, hogy levették-e a katonák az olyan balesetveszélyes tárgyakat, mint például a gyűrű.

A Népszabadság beszámolója szerint az új előírás engedélyezi a sapka nélküli tisztelgést is, és alternatívát kínál a "székes rendezvények" vezényszavainál. A "Fel, vigyázz!" és a "Pihenj, ülj le!" helyett használható lesz a "Hölgyeim és uraim, foglaljanak helyet" utasítás is.