Ágnes
-1 °C
2 °C

Új honvédségi alaki: 'feszes természetesség'

2003.07.17. 16:17
Új elemek is bekerülnek a Magyar Honvédség alaki szabályzatába, amelynek változásait a hadsereg vezetői, illetve a kiképzéssel foglalkozó katonák részére csütörtökön Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium egyik telephelyén mutatták be.
Az alaki szabályzattal kapcsolatban a bemutatón elhangzott javaslatok és észrevételek figyelembevételével további egyeztetések következnek, a dokumentumot várhatóan a nyár végén, az ősz elején véglegesítik.

A jövő januárban bevezetendő alaki szabályzatban az új elemek bekerülése mellett elhagyják a nehezen végrehajtható fogásokat és mozdulatokat. A szabályzat változásai között az egyik újdonság, hogy sapka nélkül is lehet majd tisztelegni, de mint tiszteletadási forma továbbra is megmarad a sapkában történő tisztelgés, illetve a fővetés és a főhajtás.

A díszlépés leírását a végrehajtáshoz igazították, így ez gyorsabban megtanulhatóvá válik. A menet közbeni fordulatok körébe tartozó "jobbra át!, balra át!, hátra arc!" mozgásformákat törölték, mivel ezeket a gyakorlatban ritkán használták.

Új vezényszóként megjelent a "terpeszállás!", ez a mozdulat lövészetek alkalmával, valamint a csapatzászló őrzésénél az őr testhelyzetének felvételekor használandó.

Új beosztások

Az új beosztások - például a szakasz tiszthelyettes, a századellátó tiszthelyettes, illetve a vezénylő zászlós - is helyet kaptak a különböző alakzatokban és az alaki szemléken.

Bevezetik a katonák gépjárműre szállása előtti "kezeket vizsgára!" vezényszót, melynek célja a karkötők és gyűrűk levételének ellenőrzése, a balesetek elkerülése végett.

Az új alaki szabályzatban csökkentik és egyszerűsítik a rendezvényeken alkalmazott vezényszavakat. Az elöljáró érkezésekor és távozásakor a "fel, vigyázz!" vezényszó hangzik el, de ha a rendezvény jellege lehetővé teszi, akkor alkalmazható lesz a "Hölgyeim és Uraim!" megszólítás is.

A bemutatót megtekintette Boross Péter volt miniszterelnök, valamint a határőrség, a katasztrófavédelem, a rendőrség a büntetés-végrehajtás, a vám- és pénzügyőrség, illetve a katonai hagyományőrző szervezetek képviselői is.

Feszes természetesség

Szenes Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke újságíróknak elmondta, hogy ő is több javaslatot tett és tesz a szabályzattal kapcsolatban.

"Furcsának találom, hogy az alegységzászlót a századparancsnok után viszik, a helyettesek és a vezénylő tiszthelyettes csak utána következik" - mondta, hozzátéve: a zászló helye a parancsnoki állomány és a csapat között van.

Közlése szerint a hadsereg alaki szabályzatának változtatásával továbbra is megmarad a feszesség, de "természetesebbé válnak a mozdulatok".

Az MTI kérdésére Szenes Zoltán megerősítette, hogy a korábbi tervek ellenére továbbra is használatban marad a honvéd elnevezés.