Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kis pártnak is biznisz lesz alapítványt gründolni

2008.09.22. 21:24

Szinte egyhangú szavazással alakította át a pártalapítványok finanszírozási rendszerét az Országgyűlés. Míg eddig csak a parlamentben üldögélő erők tudományos műhelyei kaphattak állami apanázst, mostantól a patkón kívül rekedt politikai formációk alapítványait is kistafírozzák.

Mintegy évi 450 millió forintot söpörhetett be az MSZP Táncsicsról elnevezett alapítványa, s majdnem ekkora summát tehetett zsebre a Fidesz oktató és kutató műhelye. A két kis párt alapítványának járó apanázs ennek mintegy tizedét tette ki, hisz ezt a támogatásfajtát a parlamenti mandátumok alapján osztották.

Így magától értetődő módon csak az országgyűlési formációk részesültek ebben az állami adományban, hisz a pártalapítványok finanszírozásáról szóló rendelet szerint csak a parlamenti 5 százalékos küszöböt megugró pártok szervezeteit támogatta.

A Tisztelt Ház által most elfogadott szabály azonban jóval demokratikusabb, az 5 százaléknyi támogatási kritériumot 1 százalékra faragta le, következésképp a jövőben a MIÉP vagy a Munkáspárt alapítványa is sikerrel aspirálhat alapítványi támogatásra. E szabály miatt változott az a kitétel is, hogy a dotáció a mandátumszám alapján jár, mostantól a begyűjtött szavazatok száma alapján kalkulálják az alapítványi pénzeket.