Ilona
17 °C
32 °C

Kis pártnak is biznisz lesz alapítványt gründolni

2008.09.22. 21:24

Szinte egyhangú szavazással alakította át a pártalapítványok finanszírozási rendszerét az Országgyűlés. Míg eddig csak a parlamentben üldögélő erők tudományos műhelyei kaphattak állami apanázst, mostantól a patkón kívül rekedt politikai formációk alapítványait is kistafírozzák.

Mintegy évi 450 millió forintot söpörhetett be az MSZP Táncsicsról elnevezett alapítványa, s majdnem ekkora summát tehetett zsebre a Fidesz oktató és kutató műhelye. A két kis párt alapítványának járó apanázs ennek mintegy tizedét tette ki, hisz ezt a támogatásfajtát a parlamenti mandátumok alapján osztották.

Így magától értetődő módon csak az országgyűlési formációk részesültek ebben az állami adományban, hisz a pártalapítványok finanszírozásáról szóló rendelet szerint csak a parlamenti 5 százalékos küszöböt megugró pártok szervezeteit támogatta.

A Tisztelt Ház által most elfogadott szabály azonban jóval demokratikusabb, az 5 százaléknyi támogatási kritériumot 1 százalékra faragta le, következésképp a jövőben a MIÉP vagy a Munkáspárt alapítványa is sikerrel aspirálhat alapítványi támogatásra. E szabály miatt változott az a kitétel is, hogy a dotáció a mandátumszám alapján jár, mostantól a begyűjtött szavazatok száma alapján kalkulálják az alapítványi pénzeket.