Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Alberték népszavazását csak az AB torpedózhatja meg

2008.04.10. 16:20
Bár a TB-mentők szerint nagy siker, hogy sok aláírást gyűjtöttek össze egy új népszavazás érdekében, valójában nincs olyan hatályos jogszabály, amelyet a benyújtott kérdés megtorpedózna. Egy eredményes népszavazás legfeljebb annyit garantálna, hogy három évig nem lehet üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást bevezetni, ami pillanatnyilag amúgy sincs tervben.

Példa nélkülinek tartják a magyar demokrácia történetében a TB-mentők, hogy a civil szervezetek és a szakszervezetek népszavazási kezdeményezése sikerrel járt – ezt három szervezet közölte annak kapcsán, hogy az Albert házaspár csütörtökön átadta az Országos Választási Irodának (OVI) egészségbiztosítás privatizációjának megakadályozásáért összegyűjtött csaknem félmillió aláírást.

"A szocialista párt folyamatosan változó álláspontja és a bizonytalan parlamenti erőviszonyok miatt jó okunk van azt gondolni, hogy kizárólag egy mindenkire nézve kötelező népszavazási eredmény akadályozhatja meg az egészségbiztosítás jövőbeni magánosítását" – olvasható a Védegylet, a Humanista Mozgalom és a Nagycsaládosok Országos Egyesületének közös állásfoglalásában.

A civil szervezetek szerint a magyar TB-reform sorsa nem csupán belpolitikai esemény, a közszolgáltatások sorsa szerte Európában politikai küzdelmek tárgyát képezi. A három szervezet közleményében felidézi, hogy a civil szervezetek a kezdetektől ellenezték a TB privatizációját, ez ugyanis semmilyen problémát nem oldott volna meg, viszont újakat hozott volna létre, és csak az üzleti szféra érdekeit szolgálná. Meggyőződésük, hogy a társadalom többsége elutasítja az egészségbiztosítás privatizációját, és ennek kifejezésére jogot, lehetőséget kell kapniuk.

Mint ismert, az eddigi törvényjavaslat több pénztáras rendszerként beszél a bevezetni tervezett átalakításról, ami strukturálisan és jogilag is különbözik a még a jogszabály szövegének ismerte nélkül fogalmazott kérdésben szereplő több-biztosítós egészségbiztosítástól. Ráadásul az MSZP a kormányválság alatt épp a kisebb változtatások felé ígéri módosítani az eddigi javaslatokat. A sikeres népszavazás ezért lényegében egy pillanatnyilag senki által sem tervezett biztosítási reformot tiltana meg három évre.

Az Országos Választási Irodába Alberték adták át a 495 ezer aláírást tartalmazó papírokat. A kérdést megfogalmazó házaspárt elkísérte a TB-mentők alakulatában résztvevő szakszervezetek vezetői, így Gaskó István, Liga-elnök is. Az OVB várhatóan másfél hónap múlva határozatban állapítja meg az aláírások számát. A kezdeményezés ezt követően megjárhat még több jogorvoslati fórumot, így például a Legfelsőbb Bíróságot és az Alkotmánybíróságot. A népszavazást legfeljebb az akadályozhatná meg, ha az AB ellene döntene, ám ilyenre Magyarországon még nem volt példa.

Szigeti Péter, az OVB elnöke az Index kérdésére azt mondta, hogy az AB számára elvileg nyitva a lehetőség a tágabb jogértelmezéssel nemet mondjon egy olyan népszavazásra, amely nem ütne ki hatályos jogszabályt. Szigeti szerint azonban a kérdéssel kapcsolatos álláspont kidolgozása szigorúan az AB hatásköre, és nyilván az akkor fennálló törvényi környezetet figyelembe véve fogja meghozni döntését. Az OVB elnöke elmondta: amikor az Albert házaspár beadta az "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?" formában a kérdését, a konkrét tervek még nem voltak ismertek.

A népszavazás akkor eredményes, ha legalább kétmillió választó azonos választ ad a kérdésre. Az üzleti egészségbiztosítás elleni referendum az Országos Választási Iroda vezetője, Rytkó Emília szerint 3,7 milliárd forintba kerülne.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!