Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Ismét az ügyészség vizsgálódik az Alfa tévé tulajdonosánál

2003.07.07. 09:43
A Fővárosi Főügyészség után, már a Legfőbb Ügyészség vizsgálódik az Első Közép és Kelet-Európai Együttműködés Alapítványnál - írja a Magyar Hírlap. Az annak idején a Horn-, majd az Orbán-kormány által feltőkésített, egy tévé beindulását célul kitűző alapítványt csak két éve vizsgálták, akkor számtalan törvénytelenséget állapítottak meg.
A Legfőbb Ügyészség törvényességi vizsgálatot folytat az Első Közép és Kelet-Európai Együttműködés Alapítványnál - olvasható a Magyar Hírlapban. Az LÜ hatvan napot kér a vizsgálatra.

A tévé ötletéből honlap ötlete

Az előző két kormány mintegy másfél milliárd forintot áldozott a nemzetközi műholdas csatorna, az Alfa Tv megvalósítására, amelyből eddig semmi sem lett. A legutóbbi terv már csak egy honlap létrehozása volt.

A Legfőbb Ügyészség vizsgálatát a Fővárosi Főügyészség elutasítása előzte meg. A bejelentés hozzájuk azután érkezett, hogy egy, az ügyben érintett magáncég, visszakapta az alapítványnak írt levelét, a címzett ismeretlen szignóval.

A Fővárosi Ügyészség azonban elutasította az alapítvány törvényességi vizsgálatát, mert 2001-ben már volt törvényességi vizsgálat, amely ugyanakkor jogsértések sorát tárta fel. Ezzekkel kapcsolatban 2003 márciusában ellenőrzést indítottak, melynek célja: valóban megszűntek-e a két évvel korábban rögzített jogsértések. A jogsértések megszűntetését szolgálná például, hogy az 1994 óta tartott kuratóriumi ülések közül tizenkilencnek tartalmi összefoglalóját kell utólagosan hitelesíteni.

Másfél milliárd forint és egy villa

Az alapítvány története 1994-ig nyúlik vissza: 92 magánszemély hozta létre egy nemzetközi kulturális és regionális, többnyelvű csatorna, az Alfa-Tv megvalósítására. Az akkori szocialista-, majd az Orbán-kormánytól több mint másfél milliárd forintot kapott az alapítvány, amelynek székhelye a Hild-villában van. (A csaknem 13 ezer négyzetméteres őspark közepén álló műemlék épületet annak idején állami segítséggel vásárolta meg az alapítvány a XII. kerületi önkormányzattól 100 millióért. Ez után szintén állami pénzekből újították fel, s végül eladták az állami privatizációs cégnek, 811 millió forintért.)

Az alapítvány ráadásul nem teljes kuratóriummal működik, 3 éve köszönt le Mádl Ferenc, jelenlegi köztársasági elnök, s Bihari Mihály, mostani alkotmánybíró munkáját sem látja el máig senki. Szőcs Géza alapító-kurátor szerint augusztus-szeptembernél korábban nem ülnek össze az alapítók.