Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Nincs napirenden az alkotmány módosítása

2003.02.03. 08:00
Bár Szili Katalin szerint az uniós csatlakozás remek alkalom az alkotmány módosítására, a pártok szerint nincs esély a konszenzusra. A kérdés fel sem került a parlament következő félévének napirendjére. Bár a pártok mindegyike szorgalmazza az alaptörvény módosítását, legszívesebben saját normaszövegeiket látnák viszont a törvényben.
"Van esély és akarat arra, hogy egy jó lélektani pillanatban, a csatlakozási népszavazás után de még a tényleges csatlakozás előtt leüljünk és beszéljünk a választási törvény reformjáról és az új alkotmányról" - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Szili Katalin szocialista házelnök. Bár az egyeztetés ötletét a Fidesz is támogatja, Répássy Róbert nem biztos abban, hogy ez "lehetséges".

Mindenki a saját alkotmányát fogadtattná el

Bár az új alkotmány lehetősége már többször is felvetődött, a Fidesz jogi kabinetjének vezetője szerint eddig kizárólag "az elengedhetetlen módosításokat hajtották csak végre" - írja a Magyar Hírlap. Véleménye szerint rövidtávon nincs esély a megegyezésre, mivel mindegyik párt a saját normaszövegé szeretné viszontlátni az új alkotmányban.

Nincsen napirenden

Az MDF szerint az alkotmánymódosítás feltétele az 1949-es alkotmány preambulumának megváltoztatása. Az SZDSZ szerint az alkotmány átfogó felülvizsgálata eddi a nagy pártok miatt nem valósulhatott meg. "A házelnök által javasolt egyeztetés időpontja nem szerepel a parlament következő féléves munkatervében" - jegyezte meg Eörsi Mátyás, a szabaddemokraták frakcióvezető-helyettese a Magyar Hírlapnak.

A választójogi törvény reformját illetően is csak abban értenek egyet a pártok, hogy az szükséges, arról nincs konszenzus, hogy milyen legyen a megváltoztatott választási rendszer. "A magyar választási rendszer bonyolult ugyan, ám a választással kapcsolatos szabályozás jó" - nyilatkozta a napilapnak herényi Károly, az MDF frakcióvezetője.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek