Natália
1 °C
7 °C

Volt alkotmánybírók agyagba döngölik a Gönczöl-bizottságot

2007.02.20. 14:50
Meglehetősen vehemensen kritizálja a Gönczöl-bizottság megállapításait három volt alkotmánybíró, akik egészen más következtetésekre jutnak, mint a kabinet által az őszi események vizsgálatára felkért tíztagú csoport.

"Bizonyára értesült arról, hogy a Magyar Kormány megbízásából szakértői munkacsoport - az úgynevezett Gönczöl-bizottság - foglalkozott a 2006. szeptember-október havában Budapesten folyó tüntetések ellen erőszakosan fellépő rendőrök magatartásának kérdésével. A történtekért való felelősség megállapítása helyett azonban igyekezett a kormányfő felelősségét elködösíteni, és legfeljebb kommunikációs hibák elkövetésében marasztalta el, a rendőrség tevékenységét pedig a maga egészében jogszerűnek minősítette - leszámítva néhány egyéni túlkapás esetét" - olvasható abban a nyílt levélben, amelyet három volt alkotmánybíró az Országos Sajtószolgálaton keresztül hozott nyilvánosságra a szerdán Budapestre látogató Franco Frattininek.

Kötelességüknek érzik


Képek az ostromról

Az Európai Bizottság alelnöke többek között a schengeni övezet kiterjesztéséről, a rasszizmusellenes uniós jogszabálytervezetről tárgyal a magyar fővárosban. Az alkalomhoz igazodva Frattini "készséges híveiként" aláíró Herczegh Géza, Tersztyánszkyné Vasady Éva, Zlinszky János, az Alkotmánybíróság volt tagjai azt írják, "kötelességünknek éreztük, hogy a jelentés ténybeli hiányosságait, értékelésének egyoldalúságait helyre igazítsuk, valamint a miniszterelnöknek tetteiért és nyilatkozataiért való felelősségére, nemkülönben rendőri intézkedésekért való felelősség kérdésére rámutassunk".

"Az emberi méltóság tisztelete, az embertelen és megalázó bánásmód és büntetések tilalma, a szabad véleménynyilvánítási és gyülekezési jog a jogállam olyan alapvető értékei, amelyeknek megsértése semmilyen körülmények között sem fogadható el" - jelentik ki a levél írói, akik úgy értékelik, hogy a "rendőri vezetés szeptember 18-19-én az MTV Székház védelmében rendkívüli tehetetlenségről tett tanúságot". Szerintük a "viszonylag csekély számú rendbontót" ki kellett volna emelni ártalmatlanná tenni, letartóztatni és nyilvántartásba venni.

A Gönczöl-jelentés tagad

További vizsgálódásaik során arra a megállapításra jutottak, hogy az ezek után a rendőrség "többször is brutálisan támadt nemcsak tüntetőkre, hanem békés járókelőkre is, a rendőri brutalitás az október 23-i Fidesz nagygyűlés erőszakos szétoszlatásában érte el csúcspontját". Szerintük a "rendbontók kisebb csoportjainak és a nagygyűlés békés tömegének erőszakos összepréselése eleve megkérdőjelezte a rendőri akció jogszerűségét", amelyet további jogsértések kísértek. (példakén a rendőrök azonosító jelvényének hiányát, a gumilövedék, gázspray nem előírásszerű alkalmazását, és az ellenállást ki nem fejtők bánztalmazását említik), amiket "Gönczöl-jelentés tagad", csökkent, illetve "elszigetelt egyéni túlkapásnak állítja be".

A három volt alkotmánybíró konklúziója: a "Gönczöl-jelentés tehát megtévesztő, az igazi felelősök felmentését szolgálja nagyon is átlátszó módon, míg ugyanakkor a köztársasági elnöktől az utca emberéig mindenkit felelősnek tekint. A jelentés felfogása, érvelése a jogállam értékrendjével szemben a "pártállam", Rákosi Mátyás és Kádár János diktatúrájának sajnos mindmáig szívósan továbbélő szemléletét tükrözik, amelyben az emberi jogok - ha elismerik őket - az állam adományai, megsértésük bocsánatos bűn, a rendőrség állam az államban, a jogaival élő polgár pedig potenciális ellenség".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?