Friderika
13 °C
29 °C

Tizenhat embert ítéltek el az alkotmányellenes jogszabály alapján

2002.09.04. 15:20
Legalább 16 férfit ítéltek jogerős börtönbüntetésre az elmúlt kilenc évben a büntetőtörvénykönyv kedden alkotmányellenesnek talált, homoszexuálisokat megkülönböztető passzusa miatt. A jogszabály eltörlését kilenc éve kezdeményezték az Alkotmánybíróságon. A jogvédő szervezet most az alkotmányellenesen elítéltek és fogva tartottak kárpotlásáért küzd.
Az alkotmánybíróság döntésének lassúsága miatt legalább 16 férfit ítéltek börtönbüntetésre a bíróságok - derült ki a Habeas Corpus Munkacsoport (HCM) közleményéből. A homoszexuálisok jogaiért 1996 óta küzdő szervezet "a jogállamisággal gyökeresen ellentétesnek" tartja, hogy az Alkotmánybíróság (AB) az indítvány benyújtása után kilenc évvel döntött csak a homoszexuálisokat hátrányosany megkülönböztető büntetőjogi szabályozás eltörléséről.

Kárpótlás az elítélteknek

A HCM jogsegélyszolgálatának több olyan ügyfele van, akiket minden ésszerű indok nélkül két éven át előzetes letartóztatásban tartottak a most eltörölt jogszabály megsértésének vádjával. A szervezet szerint most az Országgyűlésen a sor, hogy törvényben rendelkezzen azon személyek kárpótlásáról, akiket a most alkotmányellenesnek minősített szabályozás alapján börtönbüntetésre ítéltek vagy előzetes letartóztatásban tartottak.

Önkényes megkülönböztetés

Az AB kedden többségi határozattal semmisítette meg a büntető törvénykönyvnek a természet elleni fajtalanságra vonatkozó rendelkezéseit, mert azok a testület álláspontja szerint sértik a szexuális orientáció szerinti megkülönböztetés tilalmát. Közleményük szerint a büntető törvénykönyv 199. paragrafusa alkotmánysértő, mert objektív ismérvek alapján nem igazolható, önkényes megkülönböztetést tesz a szexuális irányultság szerint az olyan 18 éven felüli személyek között, akik 14-18 év közötti személyekkel beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolatot létesítenek.