Judit
3 °C
7 °C

Tizenhat embert ítéltek el az alkotmányellenes jogszabály alapján

2002.09.04. 15:20
Legalább 16 férfit ítéltek jogerős börtönbüntetésre az elmúlt kilenc évben a büntetőtörvénykönyv kedden alkotmányellenesnek talált, homoszexuálisokat megkülönböztető passzusa miatt. A jogszabály eltörlését kilenc éve kezdeményezték az Alkotmánybíróságon. A jogvédő szervezet most az alkotmányellenesen elítéltek és fogva tartottak kárpotlásáért küzd.
Az alkotmánybíróság döntésének lassúsága miatt legalább 16 férfit ítéltek börtönbüntetésre a bíróságok - derült ki a Habeas Corpus Munkacsoport (HCM) közleményéből. A homoszexuálisok jogaiért 1996 óta küzdő szervezet "a jogállamisággal gyökeresen ellentétesnek" tartja, hogy az Alkotmánybíróság (AB) az indítvány benyújtása után kilenc évvel döntött csak a homoszexuálisokat hátrányosany megkülönböztető büntetőjogi szabályozás eltörléséről.

Kárpótlás az elítélteknek

A HCM jogsegélyszolgálatának több olyan ügyfele van, akiket minden ésszerű indok nélkül két éven át előzetes letartóztatásban tartottak a most eltörölt jogszabály megsértésének vádjával. A szervezet szerint most az Országgyűlésen a sor, hogy törvényben rendelkezzen azon személyek kárpótlásáról, akiket a most alkotmányellenesnek minősített szabályozás alapján börtönbüntetésre ítéltek vagy előzetes letartóztatásban tartottak.

Önkényes megkülönböztetés

Az AB kedden többségi határozattal semmisítette meg a büntető törvénykönyvnek a természet elleni fajtalanságra vonatkozó rendelkezéseit, mert azok a testület álláspontja szerint sértik a szexuális orientáció szerinti megkülönböztetés tilalmát. Közleményük szerint a büntető törvénykönyv 199. paragrafusa alkotmánysértő, mert objektív ismérvek alapján nem igazolható, önkényes megkülönböztetést tesz a szexuális irányultság szerint az olyan 18 éven felüli személyek között, akik 14-18 év közötti személyekkel beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolatot létesítenek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?