Emőke
-4 °C
9 °C

Alkotmányellenes a büntetőeljárási törvény

2005.05.23. 15:40
Mulasztásos alkotmánysértést követett el a parlament, amikor nem szabályozta a tisztességes bírósági eljárás követelményeit, mondta ki az Alkotmánybíróság. A testület alkotmányellenesnek találta a büntetőeljárási törvény azon passzusát, mely alapján a másodfokon eljáró bíró zárt ülésen bírálhatta el a fellebbezéseket.

Alkotmányellenesnek minősítette az Alkotmánybíróság a büntetőeljárási törvény egyes rendelkezéseit. Ezzel párhuzamosan a testület megállapította a parlament mulasztásos alkotmánysértését is.

A testület kifogásolta, hogy a büntetőeljárási törvény módosítása szerint a másodfokon eljáró bíró zárt tanácsülésen is elbírálhatja a fellebbezést. Mivel az ítélethozatalkor sem a terhelt, sem a sértett nem lehet jelen, sérül a nyilvános tárgyaláshoz való jog.

Mulasztottak

Az Alkotmánybíróság a törvény vizsgálatakor egyúttal tíz konkrét büntetőügyre vonatkozó alkotmányjogi panasszal is foglalkozott és kimondta, hogy a támadott törvényi rendelkezés nem alkalmazható. A konkrét ügyekben hozott másodfokú, jogerős ítéletek ellen az érintettek felülvizsgálati kérelemmel fordulhatnak a Legfelsőbb Bírósághoz.

A határozathoz Holló András, az alkotmánybíróság elnöke és Bihari Mihály alkotmánybíró különvélemény fűzött.