József, Bánk
-6 °C
0 °C

Magyarországon nem toboroz az al-Kaida

2006.02.02. 17:10
Az európai országok terrorelhárító szerveinek kihívást jelent, hogy az al-Kaida fokozza aktivitását - olvasható a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) internetes honlapján. Tóth András titokügyi államtitkár ezzel szemben csütörtökön azt mondta, információi szerint nálunk nem érzékelhető a terrorszervezet jelenléte.

Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő államtitkár az NBH honlapján közöltekkel kapcsolatban elmondta: továbbra sincsenek olyan információik, hogy magyarországi létesítmény vagy külföldi országban működő magyar intézmény ellen készülnének terroristák támadásra.

Európában már szigorítottak

"Biztonságpolitikai szempontból elemezni kell annak a lehetséges következményeit, ha az al-Kaida-nak valóban sikerül felállítania egy európai sejtet. Ennek eshetősége új kihívást jelent a terrorelhárító szervek számára, hiszen az európai származású terroristák esetében a hagyományos biztonsági kontroll kevésbé hatékony" - olvasható az NBH honlapján.

Tóth András szerint nincs ok az aggodalomra, már az isztambuli, madridi és londoni merényletek után komoly szigorító intézkedéseket vezettek be szinte minden európai országban. Ezek kiterjednek a beutazó külföldi személyek eddiginél alaposabb ellenőrzésére, valamint arra az egész körre, amely potenciálisan a terroristák bázisa lehet.

Jól informáltak

Emellett az európai országok fokozták együttműködésüket, ma már sokkal több információt cserélnek ki egymás között, mint korábban. Ez az információcsere szakmai zsargonban "azonnalos", vagyis ami terror-elhárítási szempontból fontos, azt azonnal tovább kell adni a partnerszervezetnek. Magyarország aktív résztvevője ennek a kooperációnak - tette hozzá Tóth.

Az államtitkár Londont említette példaként: "A megelőző intézkedések eredményességéről mondta néhány nappal ezelőtt a London terrorvédelméért felelős tisztségviselő, hogy száz százalékkal több információjuk van, mint a londoni terrortámadás idején, nagyszámú beszélgetés tartalmát ismerik, így tudják azt is, hogy Londonban vannak, akik továbbra is terrorakciót terveznek. Ugyancsak a védelmi intézkedések eredménye, hogy a terroristák több kísérletét sikerült meghiúsítani: Londonban például a július 7-i merénylet után két héttel egy metró robbantást akadályoztak meg."

Magyarország átjáróház, de nem veszélyes

Tóth úgy véli az al-Kaida tagtoborzó tevékenységének új iránya nálunk nem érzékelhető, így nem növekedett Magyarország veszélyeztetettsége. "A nemzetbiztonsági szerveknek továbbra sincsenek saját forrásból vagy a partnerszolgálatoktól olyan információik, amely magyarországi létesítmény vagy külföldi országban működő magyar intézmény elleni támadásra vonatkozna" - jelentette ki. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy könnyebben lehetne venni a terrorfenyegetést.

Tóth elmondta, hogy Magyarország déli és keleti határa egyben az EU határa is és "nagy a felelősségünk azért, hogy a migráció törvényes keretek között maradjon, ne legyen alkalom és lehetőség terroristák becsempészésére".

Nukleáris fenyegetettség

Az államtitkár arra a felvetésre, hogy az iráni események miatt sok találgatást lehet hallani a nukleáris terrorizmus lehetőségéről, elmondta: a nukleáris fegyverkészítés technológiája fejlődik, az "atomtitok" már nem ugyanaz, mint korábban és ahhoz nem fér kétség, hogy a terrorszervezetek nagyon is érdeklődnek ez iránt.

"Az elhárító szerveket foglalkoztatja az Egyesült Államokban és más országokban is, hogy miként lehet elkerülni a nukleáris terrortámadást. A kutatások megállapították, hogy van lehetőség igen kis méretű nukleáris fegyver megépítésére vagy arra, hogy a terroristák hasadóanyaggal fertőzzenek meg nagy területeket: ez az úgynevezett piszkos bomba" - mondta. Hozzátette: azzal az elméleti lehetőséggel is számolnak, hogy terroristák atomerőműben kísérelnek meg robbantást, aminek felmérhetetlen következménye lehet. Mindezek a felmérések, előzetes vizsgálatok arra a következtetésre vezetnek, hogy a terrorizmusnak ezt a különösen veszélyes formáját csírájában kell elfojtani: akkor, amikor még csak a tervezgetésnél tartanak.