Emma
-2 °C
6 °C

Elnököt választ az Alkotmánybíróság

2003.06.30. 07:12
Hétfőn választ új elnököt az Alkotmánybíróság. Az előzetes találgatások szerint nagy csata várható az 1996-ban MSZP támogatással alkotmánybírává választott Holló András és az 1998-ban a jobboldal jelöltjeként talárhoz jutott Erdei Árpád között.
Új elnököt választ hétfőn az Alkotmánybíróság, mivel a testület jelenlegi vezetője, Németh János alkotmánybírói megbízatása július 31-én, 70. életévének betöltése miatt megszűnik. Az Alkotmánybíróság elnökválasztó teljes ülése határozatképes, ha azon a hivatalban levő alkotmánybírák mindegyike jelen van. Az Alkotmánybíróság tagjai közül, jelölés nélkül, titkos szavazással választ elnököt három évre.

Holló kontra Erdei

Egy év eleji alkotmánybírósági sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a testület tagjai közül négyen - Bagi István, Holló András, Strausz János és Tersztyánszkyné Vasadi Éva - nem tölthetik be az elnöki posztot, részben életkoruk miatt, részben azért, mert kilencéves mandátumukba már nem fér bele a hároméves elnöki tevékenység. A korábban soha nem alkalmazott eljárási szabály - amely alapján a 2005 novemberéig bírói mandátummal rendelkező Holló például automatikusan kiesett volna a versengésből - sajtó- és jogászberkekben is megütközést keltett, annak alkalmazása esetén ugyanis a jelenlegi elnököt sem lehetett volna már 2001-ben újraválasztani - írja legújabb számában a HVG.

A legesélyesebbnek Holló Andrást, a testület helyettes elnökét - korábbi főtitkárát - és Erdei Árpádot tartják. Mellettük Harmathy Attila és Bihari Mihály neve is felmerült. Hollót 1996-ban az MSZP, Erdei Árpádot 1998-ban a jobboldal jelöltjeként választotta meg a parlament.

Fele-fele

A bírák a hírek szerint nagyjából fele-fele arányban sorakoznak fel a két legesélyesebb elnökjelölt mögött, így nem kizárt, hogy a távozó elnök voksa dönt majd. Az elnökválasztás június 30-ára történt kitűzésével Németh János azonban már tavasszal világossá tette: távozása előtt aktívan bele kíván folyni utódja kiválasztásába. Ugyanerre Sólyom László annak idején nem tartott igényt.

A HVG összegzi az elmúlt hónapok találgatásait: Erdei Árpád mögött Strausz János, Tersztyánszkyné Vasadi Éva, Harmathy Attila és Kukorelli István, míg Holló András támogatójaként Bagi István, Czúcz Ottó, Bihari Mihály és Kiss László sorakozhat fel. A kiegyenlített erőviszonyok miatt bír különös jelentőséggel, hogy Németh János, aki a szintén eljárásjogász Erdeinek kívánja továbbadni posztját, hétfőn maga is le fogja tenni esetleg sorsdöntő jelentőségű voksát.