Gerzson
-3 °C
2 °C

Hétfőn döntenek a miniszterelnök '30 napos' lemondásáról

2004.12.07. 17:07
Jövő hétfőn dönti el az Alkotmánybíróság, hogy alkotmányosak-e a miniszterelnök lemondására vonatkozó harmincnapos határidőt előíró rendelkezések.
Az Alkotmánybíróság (AB) jövő hétfői teljes ülésen hirdeti ki, mit gondol a miniszterelnök lemondása esetén harmincnapos lemondási időt előíró rendelkezésének alkotmányosságáról, tudta meg az Index.

Az AB-hez forduló indítványozók szerint a lemondott miniszterelnököt még harminc napig teljes jogkörben hivatalban tartó rendelkezés az alkotmánynak a kormány működését szabályozó több tételével is ellentétben áll.

A probléma akkor került elő, amikor Medgyessy Péter augusztus végén lemondott miniszterelnökségéről. Medgyessy a kormányátalakítási tervei miatt kirobbant kormányválság miatt, "mérlegelve a politikusok nyomását, illetve az egyszerű emberek véleménynyilvánítását" döntött úgy, hogy "ne a puccsisták diktáljanak", és nyújtotta be másnapi lemondását Mádl Ferencnek.

A jogértelmezési vita ezt követően alakult ki annak kapcsán, hogy a lemondott miniszterelnök mikor válik ügyvezetővé. Az egyik álláspont szerint lemondása pillanatában, mások szerint pedig a miniszterelnök jogállásáról szóló törvény részletszabályai miatt a lemondás után harminc nappal, és csak ezután válik a kormány ügyvezetővé. Ekkortól kezdődik az a harminc nap, amely a köztársasági elnök rendelkezésére áll, hogy valakinek kormányalakítási megbízást adjon. (Ezen az állásponton volt Mádl Ferenc köztársasági elnök és Bárándy Péter igazságügy-miniszter is.)

Medgyessy Péter lemondása "érvényes a jelen esetben és a 30. napon hatályosul. Tehát a harminc nap, ami szeptember 26-án jár le, az alatt a kormány az, ha úgy tetszik igazi kormány, nem ügyvezető, csak ezt követően válik ügyvezetővé" - vélekedett augusztus végén Bárándy Péter, akkori igazságügy-miniszter.