Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elkészült az alkotmánymódosítás új tervezete

2002.10.25. 16:40
Elkészült az uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítás új tervezete, a négy parlamenti párt és az igazságügyi tárca között csütörtökön folytatott megbeszélés alapján. A népszavazás időpontját, illetve a kérdést az Országgyűlés határozza meg. Az egyes frakciók jövő hét szerdán egyeztetnek a tervezetről.
Az MTI birtokába került dokumentumban - a korábbi, már a parlament előtt fekvő változattal ellentétben - nem szerepel a csatlakozásról szóló népszavazás dátuma.

A tervezet szabályozná a kormány és az Országgyűlés viszonyát

- Ügydöntő országos népszavazást kell tartani a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról - áll a módosítás-tervezetben, amely leszögezi: a népszavazás időpontját és a népszavazásra bocsátandó kérdést az Országgyűlés határozza meg.

Az előterjesztés szerint az Országgyűlés döntésével szemben jogorvoslatnak nincs helye. A népszavazásra vonatkozó szövegrész "a Magyar Köztársaság Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatályba lépésének napján hatályát veszti".

A tervezetbe bekerült a kormány és az Országgyűlés viszonyának szabályozása is. - A kormány felelős az Európai Unió intézményeinek döntéshozatali eljárásban való részvétel előkészítéséért - olvasható.

A dokumentumban szerepel, hogy a kormány az Országgyűlés részére megküldi azokat a javaslatokat, amelyek az EU intézményeinek döntéshozatali eljárásában napirenden szerepelnek, továbbá, hogy a parlament, vagy annak kijelölt bizottsága a javaslatokkal kapcsolatos álláspontjáról tájékoztatja a kormányt.

- Azon tárgykörökben, amelyeket az alkotmány szerint törvényben kell szabályozni, a kormány az Országgyűlés, vagy annak kijelölt bizottsága álláspontját képviseli az EU intézményeinek döntéshozatali eljárásában - áll a tervezetben.

A módosítás értelmében bekerülne az alkotmányba, hogy a kormány az EU intézményeinek döntéseit követően soron kívül tájékoztatja az Országgyűlést azok tartalmáról, illetve a döntéshozatali eljárásban képviselt álláspontjáról.

Szűkült az MNB-re vonatkozó szövegrész

A parlament előtt fekvő javaslathoz képest szűkült a jegybankra vonatkozó szövegrész, amely most azt mondja ki: "a Magyar Nemzeti Bank a Magyar Köztársaság központi bankja", amely külön törvényben meghatározott módon felelős a monetáris politikáért.

A dokumentum rögzíti, hogy a jegybank elnöke külön törvényben meghatározott körben rendeletet bocsát ki, amely törvénnyel nem lehet ellentétes. A tervezet alapján a Magyar Köztársaság valamely nemzetközi szervezetben való részvétele érdekében nemzetközi szerződéssel az abban meghatározott körben és célok teljesülése érdekében - a jogalkotó hatáskör kivételével - egyes, alkotmányból eredő hatásköreinek gyakorlását a nemzetközi szervezet részére átengedheti, vagy azokat a nemzetközi szervezet többi tagjával közösen gyakorolhatja.

- A Magyar Köztársaságban a közösségi jog és az Európai Unió egyéb vívmányai az EU alapító szerződéseinek és az azokból fakadó jogelveknek megfelelően érvényesülnek - olvasható a dokumentumban.

Kétharmados többség kell a módosításhoz

A módosítás-tervezet a korábbinál részletesebben rögzíti az unió más tagállamai, illetve Magyarország állampolgárainak választással kapcsolatos jogait.

A csütörtöki négypárti megbeszélést követő nyilatkozatok szerint a parlamenti frakciók illetékesei jövő szerdán egyeztetnek a most elkészült alkotmánymódosítás-tervezetéről. Az alkotmány módosításához a képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.