Piroska
3 °C
4 °C

Elkészült az alkotmánymódosítás új tervezete

2002.10.25. 16:40
Elkészült az uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítás új tervezete, a négy parlamenti párt és az igazságügyi tárca között csütörtökön folytatott megbeszélés alapján. A népszavazás időpontját, illetve a kérdést az Országgyűlés határozza meg. Az egyes frakciók jövő hét szerdán egyeztetnek a tervezetről.
Az MTI birtokába került dokumentumban - a korábbi, már a parlament előtt fekvő változattal ellentétben - nem szerepel a csatlakozásról szóló népszavazás dátuma.

A tervezet szabályozná a kormány és az Országgyűlés viszonyát

- Ügydöntő országos népszavazást kell tartani a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról - áll a módosítás-tervezetben, amely leszögezi: a népszavazás időpontját és a népszavazásra bocsátandó kérdést az Országgyűlés határozza meg.

Az előterjesztés szerint az Országgyűlés döntésével szemben jogorvoslatnak nincs helye. A népszavazásra vonatkozó szövegrész "a Magyar Köztársaság Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatályba lépésének napján hatályát veszti".

A tervezetbe bekerült a kormány és az Országgyűlés viszonyának szabályozása is. - A kormány felelős az Európai Unió intézményeinek döntéshozatali eljárásban való részvétel előkészítéséért - olvasható.

A dokumentumban szerepel, hogy a kormány az Országgyűlés részére megküldi azokat a javaslatokat, amelyek az EU intézményeinek döntéshozatali eljárásában napirenden szerepelnek, továbbá, hogy a parlament, vagy annak kijelölt bizottsága a javaslatokkal kapcsolatos álláspontjáról tájékoztatja a kormányt.

- Azon tárgykörökben, amelyeket az alkotmány szerint törvényben kell szabályozni, a kormány az Országgyűlés, vagy annak kijelölt bizottsága álláspontját képviseli az EU intézményeinek döntéshozatali eljárásában - áll a tervezetben.

A módosítás értelmében bekerülne az alkotmányba, hogy a kormány az EU intézményeinek döntéseit követően soron kívül tájékoztatja az Országgyűlést azok tartalmáról, illetve a döntéshozatali eljárásban képviselt álláspontjáról.

Szűkült az MNB-re vonatkozó szövegrész

A parlament előtt fekvő javaslathoz képest szűkült a jegybankra vonatkozó szövegrész, amely most azt mondja ki: "a Magyar Nemzeti Bank a Magyar Köztársaság központi bankja", amely külön törvényben meghatározott módon felelős a monetáris politikáért.

A dokumentum rögzíti, hogy a jegybank elnöke külön törvényben meghatározott körben rendeletet bocsát ki, amely törvénnyel nem lehet ellentétes. A tervezet alapján a Magyar Köztársaság valamely nemzetközi szervezetben való részvétele érdekében nemzetközi szerződéssel az abban meghatározott körben és célok teljesülése érdekében - a jogalkotó hatáskör kivételével - egyes, alkotmányból eredő hatásköreinek gyakorlását a nemzetközi szervezet részére átengedheti, vagy azokat a nemzetközi szervezet többi tagjával közösen gyakorolhatja.

- A Magyar Köztársaságban a közösségi jog és az Európai Unió egyéb vívmányai az EU alapító szerződéseinek és az azokból fakadó jogelveknek megfelelően érvényesülnek - olvasható a dokumentumban.

Kétharmados többség kell a módosításhoz

A módosítás-tervezet a korábbinál részletesebben rögzíti az unió más tagállamai, illetve Magyarország állampolgárainak választással kapcsolatos jogait.

A csütörtöki négypárti megbeszélést követő nyilatkozatok szerint a parlamenti frakciók illetékesei jövő szerdán egyeztetnek a most elkészült alkotmánymódosítás-tervezetéről. Az alkotmány módosításához a képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!