Valér
-2 °C
0 °C

Egyezség az alkotmánymódosítás kérdésében

2002.11.27. 17:59
Megegyeztek a pártok az uniós csatlakozással kapcsolatos alkotmánymódosítás kérdésében - derült ki a szerdai, budapesti megbeszélést követő nyilatkozatokból. A négy parlamenti frakció közös módosító javaslatokat nyújt be a tárgyalás alatt lévő előterjesztéshez. Elégedett mind a négy párt képviselője.
A két kormánypárt és az ellenzék megállapodott az ország szuverenitását érintő úgynevezett csatlakozási klauzula szövegéről. Egyetértettek abban is, hogy a kormány és az Országgyűlés viszonyának részleteit uniós kérdésekben egy erről szóló kétharmados törvényben rögzítik majd.

Vastagh Pál (MSZP) ismertetése szerint az Országgyűlésnek ellenőrzési jogköre lesz az integrációs folyamat felett, a kormánynak pedig tájékoztatási és ellenőrzési kötelezettsége lesz.

Uniós gyakorlat szerint

Kitért arra, hogy a módosítás értelmében az unió és a Magyar Köztársaság közösen gyakorolja az alkotmányból eredő hatásköröket, az unió egyes intézményei ugyanakkor bizonyos hatásköröket önállóan is gyakorolhatnak. - Ez pontosan megfelel az uniós gyakorlatnak - tette hozzá Vastagh Pál. A népszavazás időpontját, kiírásának eljárási rendjét, valamint a népszavazásra bocsátandó kérdés meghatározását a tervek szerint az integrációs nagybizottság hétfői ülésén határozzák meg.

Jó kompromisszum

Fodor Gábor (SZDSZ) szerint komoly tárgyalások eredményeképpen fontos és jó kompromisszum született. A szabad demokrata politikus a csatlakozási klauzula vonatkozásában megjegyezte: nem a hatáskörök átengedését rögzítették, hanem az önálló és a közös hatáskör-gyakorlást fogalmazzák meg a közös módosító javaslatokban.

Szájer József (Fidesz) elmondta: a Fidesz sokat tett annak érdekében, hogy az alkotmánymódosítás megszülethessen. Közölte: számukra az volt a legfontosabb kérdés, hogy az ország szuverenitása a módosított alaptörvényben megfelelőképpen legyen szabályozva. A kompromisszumos szövegben ezen igényük teljesülését látják.

Alá vagy mellé?

Fontosnak nevezte, hogy a szövegből kihagyják az uniós közösségi jog magyarországi alkalmazásával összefüggő szövegrészt. Ebből a megfogalmazásból látta úgy a Fidesz, mintha az EU joga a Magyar Köztársaság alkotmánya fölé is kerülne. A Fidesz az Országgyűlés és a kormány viszonyában azt tartja helyesnek, ha határozott, erős jogkörökkel rendelkező parlamenti bizottsági ellenőrzés valósul meg uniós kérdésekben. Mint mondta: a jövőben azért küzdenek, hogy egy ilyen tartalmú kétharmados törvény szülessen meg.

A népszavazás ügyében leszögezte, hogy ez a kérdés nem alkotmányjogi, hanem politikai kérdés. Reményét fejezte ki, hogy erről hétfőn, az integrációs nagybizottságban megállapodnak majd. A Fidesz álláspontja az, hogy az állampolgároknak a referendum előtt biztosítani kell a csatlakozási szerződés megismerésének jogát.

Ékes József (MDF) örömét fejezte a kompromisszum létrejötte miatt. Mint fogalmazott, az egyeztetés során az MDF letette az asztalra azt a javaslatot, amely a gerincét képezi a négypárti módosító indítványoknak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!