Piroska
3 °C
4 °C

Deutsch visszalépésre kérte Csurkát Schmitt javára

2002.09.05. 06:50
Csurka István, a MIÉP elnöke azt állítja, a hét elején arra kérte őt Deutsch Tamás, a Fidesz alelnöke, hogy az önkormányzati választások előtt lépjen vissza a Fidesz támogatását élvező főpolgármester-jelölt, Schmitt Pál javára. Csurka szerdán megerősítette a Népszabadság információit.
A MIÉP elnöke szerint a hét elején egy budapesti hotel halljában "barátságos megbeszélést" folytattak Deutsch Tamással - írja a Népszabadság. A választásokról beszélgettek, és szóba került a visszalépés is.

Csurka azt állítja, hogy nem véletlenül futottak össze, hanem Deutsch telefonált, találkozót kért, aminek ő "készségesen eleget tett", de határozottan kijelentette, hogy nem fog visszalépni.

Azt nem tudja, hogy a Fidesz felhatalmazta-e bármilyen egyezség megkötésére Deutsch Tamást. "A beszélgetés és a szerződés két különböző dolog, ez beszélgetés volt". A MIÉP elnöke emlékeztetett: már az országgyűlési választások előtt világossá tették, hogy nyílt, tisztességes egyezségben gondolkodnak, semmilyen háttéralkura nem hajlandók.

Deutsch nem egyeztettek

Deutsch Tamás
A Népszabadság úgy tudja, Csurka István azért zárkózott el a visszalépéstől, mert a MIÉP semmi garanciát sem lát arra, hogy Schmitt Pál megnyeri a főpolgármester-választást Demszky Gáborral szemben. Másrészt a tavaszi választási kudarc után a MIÉP bizonyítani akar Budapesten.

Deutsch cáfolta, hogy Csurkával egyeztetett volna. "Valóban összetalálkoztam a napokban Csurka Istvánnal, a MIÉP elnökével a Kempinsky szállóban, de semmifajta egyeztetést nem folytattunk, mindössze a politikáról beszélgettünk kötetlenül" - mondta Deutsch Tamás. Az MTI kérdésére, hogy igaz-e Csurka István állítása, amely szerint a találkozót Deutsch Tamás kezdeményezte titkárnőjén keresztül telefonon, a Fidesz alelnöke többször megismételte: "összetalálkoztunk". Mást ehhez nem kívánt hozzáfűzni.

Meggyőzni

Orbán Viktor volt kormányfő tíz napja egy lakossági fórumon azt mondta: "Nem adhatjuk fel, nem mondhatunk le a győzelemről, amire szükség van ahhoz, hogy az áprilisi választás sebeit begyógyítsuk. A polgári körök tagjaira vár a feladat, hogy az önkormányzati választás előtt felkeressék, s meggyőzzék mindazokat, akik tavasszal nem a polgári oldalra szavaztak."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!