József, Bánk
-6 °C
0 °C

Államfőjelölés: folytatódik a nyilatkozatháború

2005.04.12. 12:43
A szabad demokraták keddi, kibővített frakcióülésükön foglalkoznak hivatalosan azzal, hogy Szili Katalint támogatható államfő-jelöltnek tartják-e. A tanácskozást megelőzően Kuncze Gábor pártelnök - korábbi véleményét némileg enyhítve - azt hangoztatta, vezető pártpolitikust nem tudnának támogatni. Hiller István szocialista pártelnök arról beszélt, hogy szerdán elnöki szinten folytatódnak az egyeztetések, a miniszterelnök pedig a koalíciós pártok álláspontjának közeledésére számít.

Az SZDSZ nem szeretné, ha vezető pártpolitikus lenne a köztársaságielnök-jelölt - közölte Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke kedden reggel a Napkeltében. "Nem szeretnénk, ha vezető pártpolitikus lenne a jelölt, mert nem szeretnénk, ha már az indulásánál megosztaná a közönséget" - közölte a pártelnök.

Gönczöt Antall jelölte

A műsorban a kérdezők felvetették, hogy a pártelnök ezúttal "sokkal finomabban" fogalmazott, mint tette azt korábban, néhány héttel ezelőtt, amikor még azt mondta, pártpolitikus ne legyen a jelölt. Kuncze Gábor az újságírói felvetésre konkrétan nem reagált, csak arra a kérdésre, hogy a változást az idézte-e elő, hogy közben érvként felvetődött, Göncz Árpádot is tudta támogatni az SZDSZ. Az SZDSZ elnöke emlékeztetett arra: "annak idején Göncz Árpádot Antall József jelölte, vagyis a túloldal legnagyobb pártjának elnöke választott az ellenzék legnagyobb pártjából valakit".

"Ha most ilyen helyzet állna elő, hogy Orbán Viktor mondjuk jelöl valakit az MSZP-ből vagy például Hiller István fogad el egy, a jobboldalról induló jelöltet (...), akkor nyilván az SZDSZ is megfontolná, hogy támogassa" - fűzte hozzá.

Hivatalos állásfoglalás kedden

Hangsúlyozta, hogy az SZDSZ hivatalosan még nem foglalt állást a lehetséges köztársaságielnök-jelöltről. "Valószínű, hogy a kedden egy együttes frakció- és ügyvivői testületi ülésen ezt megtesszük" - közölte.

Az SZDSZ elnöke arra a kérdésre, hány jelöltet "gáncsolhat el" pártja, kijelentette: "nem gáncsoltunk még el egyet sem, hanem azt szeretnénk, ha több jelölttel állna elénk a szocialista párt, és közülük mi kiválasztanánk azt vagy azokat, akiket mi szívesen támogatunk"

"Nem szabad veszélyeztetni a koalíciót

"Egyelőre a szocialista párt vezetői azt jelezték, hogy Szili Katalin támogatottsága a legnagyobb a párton belül, ezért nyilván először róla kell majd állást foglalnunk" - mondta. Kuncze Gábor hangsúlyozta: "még mindig abban bízom, hogy ez a konfliktussorozat ez feloldható." "E miatt a vita miatt szerintem nem szabad veszélyeztetni a koalíciós együttműködést" - mondta az SZDSZ elnöke.

Hiller: szerdán folytatjuk

Szerdán folytatódnak a koalíciós tárgyalások az MSZP és az SZDSZ között a köztársaságielnök-jelölésről - mondta Hiller István, az MSZP elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az MSZP hivatalos jelöltje Szili Katalin házelnök, ha lesz is lista, egy nevet biztosan lehet tudni rajta, Szili Katalinét.

Hiller István elmondta, nem tart a pártszakadás veszélyétől. A pártelnök egy kérdésre válaszolva Suchman Tamás hétfői, egy napilapban megjelent cikkére reagált. A Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, az MSZP országgyűlési képviselője szerint pártszakadáshoz vezethet a köztársaságielnök-jelölés. Az MSZP elnöke hozzátette: annak azonban őszintén örült volna, ha a képviselő szombaton az országos választmány ülésén mondja el véleményét.

"Mindenki jöjjön be a folyosokról

"Én arra szólítottam fel az MSZP-t, hogy jöjjön be a folyosókról, jöjjenek be a vitában résztvevők a termekbe, ezt a döntő, döntő, meghatározó többség megtette, Suchman Tamás meg írt. Szíve joga. Mégis szerencsésebb lett volna, ha a választmányon mondja el a vélekedését" - fogalmazott Hiller.

Gyurcsány bizakodó

Gyurcsány Ferenc az államfő-jelölés ügyében a két koalíciós párt álláspontjának közeledésére számít a következő napokban. A kormányfő erről a közszolgálati rádióban beszélt kedden reggel. A miniszterelnök közölte, nem lát merev frontokat az MSZP és az SZDSZ között, megítélése szerint az elkövetkező napokban közelednek majd az álláspontok, s "belátható időn belül" megnevezik a közös jelöltet.

"Ugyan", válaszolt Gyurcsány Ferenc, amikor az újságíró (a hétfőn felvett interjúban) Suchmann Tamás MSZP országgyűlési képviselő egy hétfői napilapban megjelent írására utalva, azt kérdezte, nem tart-e a jelölés körül kialakult vita, "veszekedés" miatt az MSZP szakadásától.