Huszonegy ágyúlövés köszönti az új államfőt

2000.08.02. 11:12
Mádl Ferenc megválasztott köztársasági elnököt péntek délután, a Kossuth téren rendezett ünnepségen iktatják be hivatalába. Az eseményt a közszolgálati televízió és rádió egyenes adásban közvetíti. Az új államfő hétfőn már új stábjával kezdheti meg a munkát a Köztársasági Elnöki Hivatalban.
Göncz Árpád
A közszolgálati televízió egyes csatornáján búcsúzik az ország lakosságától
Huszonegy ágyúlövés az új elnöknek

Mádl Ferenc megválasztott államfőt augusztus 4-én, pénteken iktatják be ünnepélyes keretek között hivatalába. A Kossuth téri ceremónia, amelyet a közszolgálati televízió és rádió is élő adásban közvetít, délután öt órakor a történelmi zászlók bevonulásával kezdődik. Ezt követően Áder János, az Országgyűlés elnöke ismerteti a parlament június 6-án született határozatát, amelyben Mádl Ferenc akadémikust választották az ország új államfőjévé.

Az ünnepség előbb Göncz Árpád leköszönő, majd Mádl Ferenc hivatalba lépő államfő beszédével folytatódik. Az esemény befejezéseként az új köztársasági elnököt huszonegy ágyúlövéssel köszöntik. Göncz Árpád államfő szerda este a közszolgálati televízió egyes csatornáján búcsúzik beszéddel az ország lakosságától.

A köztársasági elnök stábja

Az új köztársasági elnök jövő hétfőn nevezi ki hivatalának munkatársait. A végleges névsor szerint a hivatal vezetője Becker Pál, az MDF-kormány volt pénzügyminisztériumi államtitkára, helyettese pedig Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság jelenlegi főtitkára lesz. Az államfő kabinetirodáját Szentgyörgyi András vezeti majd, aki 1990-1992-ben a miniszterelnök titkárságának vezetője, 1994-ig pedig a kormányfői hivatal helyettes államtitkára volt.

Az új köztársasági elnök jövő hétfőn nevezi ki hivatalának munkatársait
A kommunikációs és PR-főosztály irányításával Schillinger Erzsébetet, a Miniszterelnöki Hivatal sajtóirodájának jelenlegi vezetőjét bízták meg. A társadalompolitikai főosztályt Kulin Ferenc, az MDNP alelnöke, az MDF volt frakcióvezetője vezeti majd. A kitüntetési és a külügyi főosztály, valamint a katonai iroda élén nem várható változás. Göncz Árpádnak péntekig kell elhagynia a Köztársasági Elnöki Hivatalt, és az előzetes hírek szerint Horn Gyula eddigi irodájába költözik. A leköszönő elnököt még öt éven keresztül kétfős titkárság illeti meg.

Göncz Árpád egyik utolsó hivatali teendője lesz, hogy felmenti utódját egyetemi tanári tisztje alól. Mivel az Alkotmány kimondja, hogy az államfői tisztség összeegyeztethetetlen minden más állami, társadalmi és politikai tisztséggel, Mádl Ferenc beiktatását követően más kereső foglalkozást nem folytathat, kivéve a szerzői jogdíjas tevékenységeket.

Negyven nap szabadság évente
A honi törvények alapján az államfő hivatali idejének öt éve alatt köteles igénybe a köztársasági elnöki rezidenciát, amely jelenleg a XII. kerületi Béla király úti épületkomplexumban van. Itt lakik a köztársasági elnökön kívül családjával Orbán Viktor kormányfő és Áder János, az Országgyűlés elnöke is. A rezidenciában úgynevezett zártcélú távközlő hálózat működik, amely biztosítja az államügyek intézésének teljes zavartalanságát.

A köztársasági elnök ezen kívül jogosult 13. havi fizetésre és évente 40 munkanap szabadságra. Ezt a Kormány Központi Üdülőjében, Balatonöszödön is eltöltheti, ám mind a szállásért, mind az ellátásért fizetnie kell. Hivatalos útjain különrepülő illeti meg.

A köztársasági elnök halála esetén özvegyét illetve örökösét az államfő hat havi tiszteletdíjának megfelelő összegű juttatás illeti meg.

A köztársasági elnököt hivatali ideje lejárta után több juttatás illeti meg. Ingyenes egészségügyi ellátásra, valamint állami gépkocsi használatára jogosult. A gépkocsit az állami vezetők védelmét ellátó Köztársasági Őrezred adja annyi évig, ameddig az illető ellátta hivatalát. Annyi megkötéssel, hogy évente maximum 30 ezer kilométer erejéig lehet igénybe venni az állami gépkocsit.