Huba
17 °C
33 °C

Nincs nyomozás államtitoksértés ügyében

2002.07.15. 19:28
Államtitoksértés miatt nem indít nyomozást a rendőrség a Magyar Nemzetben egy hónapja közölt cikk kapcsán, viszont jogosulatlan adatkezelés miatt eljárás indult - közölte hétfőn az ORFK szóvivője. Korábban két magánszemély is kérte az eljárás megindítását, az egyik államtitoksértés, a másik becsületsértés miatt.
Az ORFK megtagadta a nyomozást annak a feljelentésnek kapcsán, amelyet a Magyar Nemzetben közölt cikk miatt tett egy állampolgár államtitoksértés bűntettének alapos gyanúja miatt a Medgyessy-üggyel kapcsolatban; ugyanakkor az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága jogosulatlan adatkezelés miatt nyomozást rendelt el az ügyben. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatósága közölte hétfőn az MTI érdeklődésére.

Ismeretlen tettesek

Mint arról az Index beszámolt, egy hónappal ezelőtt, június 19-én egy magát a Belügyminisztérium volt III/II-es főcsoportfőnökség egykori tisztjének valló állampolgár feljelentést tett a legfőbb ügyésznél Medgyessy Péter miniszterelnök titkosszolgálati múltjával összefüggésben megjelent Magyar Nemzet cikkel kapcsolatban államtitoksértés bűntettének alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes vagy tettesek ellen.

Az ügyben a korábban elrendelt feljelentés-kiegészítés határideje július 19-én járt volna le.

A feljelentő szerint a lapban közölt dokumentummal kapcsolatban mindenképpen bűncselekmény történt: ha hamisítványról van szó, akkor közokirat-hamisítás, ha pedig nem, akkor államtitok sértés valósult meg.

Ketten kértek vizsgálatot

A Magyar Nemzet szóban forgó írása arról szólt, hogy Medgyessy Pétert 1978-ban főhadnaggyá, a Belügyminisztérium III/II. Főcsoportfőnökségének (ez a polgári titkosszolgálat kémelhárítási szakága volt) kiemelt főoperatív beosztottjává nevezték ki. A lap az ezzel kapcsolatos kinevezési parancsot közli.

Egy másik állampolgár nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás, becsületsértés és vonatkozó más bűncselekmények miatt kérte a büntetőeljárás megindítását, ha a dokumentumokról az derül ki, hogy koholmány.