Erzsébet
1 °C
4 °C

Nincs nyomozás államtitoksértés ügyében

2002.07.15. 19:28
Államtitoksértés miatt nem indít nyomozást a rendőrség a Magyar Nemzetben egy hónapja közölt cikk kapcsán, viszont jogosulatlan adatkezelés miatt eljárás indult - közölte hétfőn az ORFK szóvivője. Korábban két magánszemély is kérte az eljárás megindítását, az egyik államtitoksértés, a másik becsületsértés miatt.
Az ORFK megtagadta a nyomozást annak a feljelentésnek kapcsán, amelyet a Magyar Nemzetben közölt cikk miatt tett egy állampolgár államtitoksértés bűntettének alapos gyanúja miatt a Medgyessy-üggyel kapcsolatban; ugyanakkor az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága jogosulatlan adatkezelés miatt nyomozást rendelt el az ügyben. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatósága közölte hétfőn az MTI érdeklődésére.

Ismeretlen tettesek

Mint arról az Index beszámolt, egy hónappal ezelőtt, június 19-én egy magát a Belügyminisztérium volt III/II-es főcsoportfőnökség egykori tisztjének valló állampolgár feljelentést tett a legfőbb ügyésznél Medgyessy Péter miniszterelnök titkosszolgálati múltjával összefüggésben megjelent Magyar Nemzet cikkel kapcsolatban államtitoksértés bűntettének alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes vagy tettesek ellen.

Az ügyben a korábban elrendelt feljelentés-kiegészítés határideje július 19-én járt volna le.

A feljelentő szerint a lapban közölt dokumentummal kapcsolatban mindenképpen bűncselekmény történt: ha hamisítványról van szó, akkor közokirat-hamisítás, ha pedig nem, akkor államtitok sértés valósult meg.

Ketten kértek vizsgálatot

A Magyar Nemzet szóban forgó írása arról szólt, hogy Medgyessy Pétert 1978-ban főhadnaggyá, a Belügyminisztérium III/II. Főcsoportfőnökségének (ez a polgári titkosszolgálat kémelhárítási szakága volt) kiemelt főoperatív beosztottjává nevezték ki. A lap az ezzel kapcsolatos kinevezési parancsot közli.

Egy másik állampolgár nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás, becsületsértés és vonatkozó más bűncselekmények miatt kérte a büntetőeljárás megindítását, ha a dokumentumokról az derül ki, hogy koholmány.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?