Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

'Eddig csak döglött állatot láttunk'

2004.05.11. 16:08
Májustól a földművelési tárca megszüntette az állatorvosnak tanuló egyetemisták utolsó, gyakorlati évének finanszírozását, gyakorlati képzés nélkül pedig lehetetlen állatorvosként elhelyezkedni, vélik a diákok, aki kedden transzparensekkel vonultak a földművelési minisztérium Kossuth téri épülete elé. A tárca ígérete szerint a gyakornokok idei képzésére még lesz pénz.
"Állatorvos vagyok. Adhatom nagy üdítővel, nagy krumplival?" Többek közt ilyen feliratú transzparensekkel érkezett a Kossuth térre a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) épülete elé az a mintegy kétszáz állatorvos-hallgató és egyetemi tanár, aki a gyakorlati képzési év megszüntetése ellen tiltakozott.

A korábbi eljárás szerint az ötödéves egyetemisták a diplomaosztás utáni évben lehetőséget kaptak arra, hogy elsajátíthassák az egyetemi képzésben kis hangúllyal szereplő gyakorlati tudnivalókat, ismeretségeket köthessenek és állásajánlatokkal kapcsolatban tájékozódhassanak úgy, hogy ennek költségeit az FVM állta. A gyakorlati évben az állatorvos-tanoncok már nem hallgatói jogviszonyban, hanem átmeneti köztisztviselői státuszban kapták meg juttatásaikat. Mindezt a nemrég módosított Kamarai Törvény írta elő.

Klikk a képre!
A Magyar Közlönyben hétfőn közölt törvénymódosítás után május elsejével azok a hallgatók is hoppon maradtak, akik a novemberi diplomaosztó után, "hatodévesként" idén kezdték meg gyakorlatukat, mivel a törvény immár nem teszi kötelezővé az állatorvos-hallgatók gyakorlati évét. Az Állategészségügyi Törvény eközben továbbra is a földművelési miniszter kötelezettségei között említi az állatorvos-gyakornokok foglalkoztatását. A negyven érintett gyakornokkal április 30-ig írtak alá szerződéseket a munkáltatók, holott a gyakorlati idő egy teljes évre szólna. "El kell mennünk a Tescóba dolgozni?" - tette fel a kérdést egyikük a demonstrálók nyilvánossága előtt.

"Eddig csak döglött állatokat láttunk"

A demonstráción részt vevő ötödéves diákok szerint lehetetlen állatorvosként elhelyezkedni gyakorlati ismeretek nélkül, hiszen a képzés öt éve alatt inkább az elméletre koncentráltak. Ahogy egyikük megfogalmazta: "Eddig csak döglött állatokat láttunk." A hallgatók elmondták, hogy a tanári kar teljes támogatását élvezik, olyannyira, hogy a keddi napra dékáni szünetet rendeltek el.

Az osztályvezető németjuhásza

A tüntetésen felszólaltak a hallgatói érdekképviseleti szervek képviselői, a Széchenyi István Egyetem alá integrált Állatorvosi Kar dékánja, Solti László, az Állatorvosi Kamara főtitkára, Pintér Zsolt, illetve a kar oktatási dékánhelyettese, Semjén Gábor. A felszólalások után megjelent Dékány András, az FVM főosztályvezetője, aki a miniszter távollétében vette át a tüntetők petícióját. A főosztályvezető elmondta, a tárcának rendelkezésére áll az az összeg, amiből az idei állatorvos-gyakornokok félbeszakított képzését folytathatják. Dékány ezután megköszönte az állatorvosoknak, hogy bonyolult műtétek során meggyógyították rajzos német juhászkutyáját, aki "a leghűségesebb barátja". A hallgatók nehezményezték, hogy négy hónapos lobbitevékenységük és szervezkedésük ellenére mindössze a földművelési tárca sajtófőnökét sikerült kicsábítaniuk a térre, és nem értékelték Dékány németjuhászos vallomását sem.

Melyik minisztérium kompetenciája?

Dékány az Indexnek elmondta, egyelőre csak az idei év gyakornokainak helyzetét tudják rendezni, a többihez kormánydöntés szükséges. Az Európai Uniós akkreditációs bizottság korábban azt a javaslatot tette a helyzet megoldására, hogy építsék be hatodik évként a gyakorlati évet az alapképzésbe, ami az Oktatási Minisztériumra (OM) róná a terheket. Ez a megoldás olcsóbb is lenne, mint az eddigi, mondta az Indexnek Solti László dékán.

Semjén Gábor dékánhelyettes hozzátette, már el is kezdték az esetleges hatodév tantervének kidolgozását. Solti elmondta, az OM elutasító álláspontját is megérti, hiszen a gyakorlati évet végzők már nem hallgatók, így nem is tartoznak a tárca illetékességébe, a minisztérium tíz félév finanszírozására rendezkedett be.

Klikk a képre!
Az FVM egyébként arra hivatkozva szüntette meg a gyakorlati év finanszírozását, hogy az egyenlő elbánás EU-s elvével nem összeegyeztethető a kötelező szakmai gyakorlat előírása, mivel a Magyarországon tanuló külföldi állatorvos-hallgatókat nem lehet ugyanerre kötelezni. A hallgatói érdekvédelmi csoportok többszöri megkeresésére Németh Imre földművelési miniszter áprilisban szóbeli ígéretet tett, hogy a mostani gyakornokok és a végzősök számára lehetővé teszik a régi rendszer szerinti képzést, a további évfolyamok helyzetére pedig az OM és az FVM közösen dolgoz ki megoldást. Azóta azonban nem történt semmi, a módosított Kamarai Törvény pedig hatályba lépett.

Solti László dékán elmondta, szerinte arról lehet szó, hogy a miniszter megígért valamit, ami az apparátusban valahol elakadt. Hozzátette, az egyetemnek nincs vészmegoldása arra az esetre, ha végül egyik tárca sem finanszírozza az állatorvosok gyakorlati képzését.