Boglárka
19 °C
35 °C

Parlament elé kerül az állatvédők indítványa

2003.10.27. 21:01
A szükségesnél legalább ötször több, mintegy 270 ezer hiteles aláírás gyűlt össze az állatkínzás bűncselekménnyé minősítése érdekében indított aláírásgyűjtési akció során - állapította meg hétfő esti ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB).
Az aláírásokat a Belügyminisztérium központi hivatala ellenőrizte. A hivatal 2 százalékos minta alapján állapította meg, hogy a leadott 374.221 aláírás közül legkevesebb 268 ezer, legfeljebb 277 ezer lehet hiteles.

Ficzere Lajos, az OVB elnöke közölte: a népi kezdeményezésű aláírásgyűjtés eredményesnek tekinthető. A testület határozatot hozott arról, hogy az aláírásgyűjtés eredményéről tájékoztatja az Országgyűlés elnökét. A parlamentnek ezt követően napirendre kell tűznie a kérdést.

Az íven a következő állítás szerepelt: "Egyetértünk azzal, hogy az Országgyűlés módosítsa a büntető törvénykönyvről szóló 1978/IV. törvényt annak érdekében, hogy az állatkínzás bűncselekménynek minősüljön". Az aláírásgyűjtési kampányt a Tolna Megyei Állat- és Természetvédő Alapítvány kezdeményezte azt követően, hogy országos felháborodást váltott ki egy Fadd-domboriban történt kutyakínzás.

Az állatvédők azt akarják elérni, hogy az állatkínzás kerüljön be a büntető törvénykönyvbe, a jelenlegi szabályozás szerint ugyanis az állatkínzás szabálysértésnek minősül, és legfeljebb 50 ezer forintos bírság szabható ki az elkövetőkre.

Az Európai Unió legtöbb országában az állatkínzást szigorúan büntetik, így a bűncselekményért akár többéves börtönbüntetéssel is sújthatók az elkövetők.