Edina
-12 °C
-3 °C

Kampány a kelet-európai halálkaraván ellen

2001.07.01. 10:25
A vágóállat-kereskedelem beszüntetéséért "közép-kelet-európai halálkaraván" elnevezéssel nyolc országot érintő kamionturné indult tíz napja Litvániából, hogy végighaladjon azon az öt napig tartó útvonalon, amelyen évente vágóállatok százezreit szállítják Olaszország vágóhídjaira. Az EU élőállat-szállítási direktíváját rutinszerűen megszegik a tagállamok.
Vágóhíd előtt váró, rettegő tehén
A vágóállat-kereskedelem elleni világnap július elseje, a turné ezen a napon fejeződik be Rómában. A világnapon - osztrák kezdeményezésre - három éve szerveznek figyelemfelkeltő akciókat az állatvédők, írja az MTI. Azt szeretnék elérni, hogy a vágóhídra szánt birkákat, sertéseket, lovakat, szamarakat, borjakat ne szállítsák napokon keresztül Európában. Szorgalmazzák, hogy az állatok a tenyésztési helyhez legközelebbi vágóhídra kerüljenek, és csak húsukat vigyék tovább.

Haldokló állatok a kamionokban

A Rex Kutyaotthon Alapítvány közlése szerint a kampány egybeesett az Olaszországot elmarasztaló európai bizottsági beszámoló megjelenésével, amely első helyen említi a kelet-európai vágóállat- kereskedelem súlyos állatvédelmi problémáit.

Szállítás közben elpusztult disznók
Az alapítvány weboldalán található megdöbbentő képek és adatok szerint juhok, szarvasmarhák, lovak, szamarak utaznak a kamionokba bezsúfolva, elegendő levegő, ivóvíz és táplálék nélkül különböző európai mészárszékekre.

Állatok tucatjai pusztulnak el útközben. Az is gyakran előfordul, hogy lovak, szamarak adnak életet kicsinyüknek a száguldó kamionok belsejében. Vannak olyan szállítmányok is, amelyek a Közel-Keletre viszik az állatokat rituális vágóhidakra. Az állatok ilyenkor akár heteket is a hajókon tölthetnek, és jelentős részük elpusztul.

Hazánk tranzitország

A legtöbb szállítmány Lengyelországból, Romániából, Litvániából indul, főként olaszországi, spanyol és görög vágóhidakra. Az út több napos, az állatok 60-90 órát is a kamionon tölthetnek. Magyarország kulcsfontosságú tranzitországnak számít a kelet-európai útvonalon, területén évente mintegy 50 ezer állatszállító kamion halad át. Az alapítvány szerint a korszerű jogszabályok ellenére a szállítmányok állategészségügyi és állatvédelmi ellenőrzése nagyon nehéz, a szállított állatok ellátására alig van lehetőség a több napos út során mert egyik tranzitország sem örül, ha idegen származású állatok tartózkodnak a területén, ezzel növelve a fertőzés veszélyét.

Megszegik az EU direktíváját

Elpusztult tehén egy országúti parkolóban
Az Európai Unió 1995-ben elfogadott élőállat-szállítási direktívája szerint az alapkiépítésű járműveken szállított állatokkal az Unión belül nyolc óránként meg kell állni, kirakodni az állatokat, megetetni, megitatni és 24 órán át pihentetni őket. A bizonyos kiegészítőkkel felszerelt járműveken azonban jóval hosszabb ideig szállíthatók megszakítás nélkül az állatok.

Bebizonyosodott azonban, hogy az EU előírásait rutinszerűen megszegik a tagállamok, ezért idén várhatóan felülvizsgálják a szabályzatot, különös tekintettel az élő lovak szállítására. Az angol RSPCA állatvédő szervezet akciócsoportja 23 ló útját követte Lengyelországból Olaszországba. A 47 órás út során összesen kevesebb, mint öt órára állt meg a teherautó, melyen szégyenletes körülmények között utaztak a lovak. Érkezéskor sokuk sántított, a lovak lemészárlását pedig sorukra váró társaik előtt végezték. Az RSPCA jelentése óta három kelet-európai ország (Lengyelország, Csehország és Szlovénia) szigorított állatvédelmi törvényein.

Járványveszély

A Rex Kutyaotthon Alapítvány gazdasági állatvédő csoportja az Animals' Angels németországi állatvédő csoport módszereit követve két éve felderítéseket szervez a Magyarországon keresztül haladó élőállat-forgalom állapotának felmérésére, jelentéseiket eljuttatják az érintett hatóságokhoz. Együttműködnek a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságával, így a szállítmányok irataiból megtudhatják, hogy az állatok mennyi ideje vannak úton. A német szervezet kezdettől fogva próbálta felhívni a figyelmet az országokon keresztül száguldó kamionokból kijutó vizelet és állati hulladék veszélyeire. Miután a járványok felütötték fejüket, több ország lezárta határait az élőállat forgalom előtt.

Aláírásgyűjtés

Az alapítvány más állatvédő szervezetekkel együtt aláírásokat gyűjt az élőállat-szállítás ellen, weboldalukról letölthető az ív. Az aláírásokkal megtámogatott petíciót az élőállat-szállítás elleni világnap alkalmából nyújtják át csütörtökön a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban.

Egy sikertörténet
Ezt a néhány órája született borjút sorsára hagyták egy New York-i aukciós telepen. Hideg téli napon született, így már majdnem teljesen kihűlt, mire a Farm Menhely aktivistái rátaláltak. A később Opie névre keresztelt borjút sikerült megmenteni és felnevelni, a termetesre nőtt Holstein ökör most a Watkins Glen-i menhely lakója. Felnőttkori fényképe itt látható.