Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Pártközi üzengetés a kettős állampolgárságról

2004.11.19. 10:29
A Fidesz azt követeli, hogy a december 5-i népszavazás kapcsán a kormány ugyanannyi pénzzel támogassa a népszavazás kezdeményezőit, mint amennyit a nemmel szavazás kampányára költ. A szocialista frakció arra szeretne választ kapni, hogy a Fidesz valóban úgy akarja-e szűkíteni a Fidesz az egészségügyi ellátáshoz és a nyugdíjhoz való állampolgári jogokat, hogy abból hatmillió állampolgárt, gyerekeket, diákokat, nyugdíjasokat kizár.
Fideszes követelések

A Fidesz elfogadhatatlannak és tisztességtelennek tartja, hogy a kormány közpénzből folytat kampányt a december 5-i népszavazás kapcsán a "nem" szavazat mellett, mondta Révész Máriusz (Fidesz) pénteki sajtótájékoztatóján.

A Fidesz szóvivője közölte: jogszabályban kellene kimondani, hogy ha a kormány egy népszavazás kezdeményezőivel szemben foglal állást, akkor a referendum kezdeményezőit ugyanolyan összegű támogatás illesse meg, mint amennyit a kabinet az ellenkező álláspont támogatására fordít.

Révész Máriusz hangsúlyozta, hogy tisztességes demokráciában a kormány ilyen magatartása elfogadhatatlan. A Fidesz azt követeli, hogy a december 5-i népszavazás kapcsán a kormány ugyanannyi pénzzel támogassa a népszavazás kezdeményezőit, mint amennyit a nemmel szavazás kampányára költ.

Szocialista kérdések

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón közölte, levélben kérte Áder Jánost, a Fidesz frakcióvezetőjét, hogy a párt tisztázza a nemzeti összetartozás törvényére vonatkozó elképzeléseit.

A szocialista frakció arra szeretne választ kapni, hogy valóban úgy akarja szűkíteni a Fidesz az egészségügyi ellátáshoz és a nyugdíjhoz való állampolgári jogokat, hogy abból hatmillió állampolgárt, gyerekeket, diákokat, nyugdíjasokat kizár, mondta a politikus. Lendvai ezt annak kapcsán mondta, hogy a Fidesz által kidolgozott koncepció szerint "az állampolgárság és a magyar útlevél csak a Magyarországon történő adó- és járulékfizetés esetén biztosít automatikus egészségügyi ellátást és nyugdíjfolyósítást".

"A Fidesz jogászai és politikusai feltehetőleg tisztában vannak azzal, hogy jelenleg állampolgársága és magyar útlevélre való joga tíz millió honfitársunknak van. Többségük ma adó- és járulékfizetés nélkül jogosult az egészségügyi ellátásra" - fogalmazott Lendvai Ildikó.

"Legjobb volna persze, ha ezekre a kérdésekre a Fidesz egy többé-kevésbé kidolgozott törvényjavaslat formájában felelne" - közölte, hozzátéve, hogy ha a javaslat még nincs ilyen formában, konkrét válaszokkal is megelégszenek. Lendvai Ildikó közölte, a fideszes javaslatban nincs szó a választójog gyakorlásáról, ezért tudni szeretné, hogy a Fidesznek mi az elképzelése erről.

Révész Máriusz kitért Lendvai Ildikó MSZP-frakcióvezető kettős állampolgársággal kapcsolatos felvetéseire. Hangsúlyozta, hogy a népszavazást követően a parlamentben olyan törvényt kell hozni, amely biztosítja a magyar állampolgárságot a határon túli magyaroknak, de nem ösztönzi az áttelepülést. Mint mondta, ezt az álláspontot képviselte a Fidesz a négypárti megbeszélésen, és ezt támogatja minden határon túli szervezet is.