Móric
14 °C
15 °C

Új miniszterek mellé új államtitkárokat passzítanak

2008.04.28. 16:42
A kipróbált szocialista káderek kerülnek a koalíciós szakítás után felszabaduló SZDSZ-es államtitkári helyekre.

A gazdasági tárcánál Molnár Csaba, az Új Tulajdonosi Program miniszterelnöki mebgízottja jutott poszthoz, de ugyanott államtitkár lesz a fővárosi MSZP-elnök, korábbi munkaügyi miniszter Burány Sándor is. Ők ketten Bajnai Gordon munkatársai lesznek.

A pártpénztárnok, Puch László az utóbbi években nem vállalt kormányzati szerepet. A harmadik Gyurcsány-kormányban szocialisták között kétségtelenül nagyágyúnak számító Puch az infrastrukturális miniszter, Szabó Pál, a Magyar Posta jelenlegi vezérigazgatója mellett dolgozik majd.

A korábbi szabad demokrata környezetvédelmi tárcánál Oláh Lajos, az MSZP Hajdú-Bihar Megyei Területi Szövetségének elnöke kapott lehetőséget.

A legproblémásabb területen, az egészségügyben a szocialisták Vojnik Máriát vetik be, hogy politikailag segítse az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatói székéből érkező új tárcavezetőt.

Avarkeszi Dezső, aki egyszer 1996. november 1-jétől 1998. július 7-ig volt már az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára, most az igazságügyi és rendészeti minisztériumban kamatoztathatja tapasztalatait. Avarkeszi eddig az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának delegáltjaként OIT-tagja is volt.

Ujhelyi István mellé a miniszterváltáson átment önkormányzati minisztériumban Jauernik István is államtitkári megbízást kap.

Hasonló posztbővítés lesz az Oktatási Minisztériumban is, ahol Arató Gergely mellett Csák Ferenc is pozíciót kap. Ő 2006-ban Hiller István jóvoltából már volt a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa projekt élén miniszteri biztos is.