Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Almássy: Törvénytelen a kizárásom

2008.09.26. 12:31
A Magyar Demokrata Fórum Képviselőcsoportja egyhangú szavazással döntött: a mai nappal kizárta soraiból Almássy Kornélt. A korábbi elnökjelölt csütörtökön tálalt ki több történetet is arról, hogyan fenyegették meg a visszaléptetése érdekében. Almássy azt mondja, törvénytelen a kizárás.

Az MDF képviselőcsoportja a pártelnökséggel együtt péntekre összehívott rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy kizárja a frakció soraiból Almássy Kornélt. A frakcióülést követően kiadott közlemény szerint Dávid Ibolya megbuktatott kihívójának politikája az elmúlt időszakban teljességgel vállalhatatlan volt.

A frakció azzal indokolta a döntést, hogy Almássy "emberi összeomlása még érthető lenne, politikai viselkedése azonban egy konzervatív párt számára elfogadhatatlan. Irreális és elképesztő történeteivel olyan helyzetbe hozta a frakciót és a pártot, hogy mindkét testület (a frakció és az elnökség) arra kényszerült, döntsön: elválnak útjaink."

Almássy Kornél törvénytelennek és ezáltal semmisnek tekinti az MDF-frakcióból történő pénteki kizárását. Közleményében arra hivatkozik, hogy pénteken nem lehetett sem frakció-, sem elnökségi ülés, hiszen ő, mint a frakció és az elnökség tagja arra meghívót nem kapott.

"Mindezek értelmében az én esetleges kizárásomról az országos választmány jogosult dönteni, nem pedig Herényi Károly frakcióvezető. Így továbbra is MDF-frakciótag, MDF-alelnök, budapesti elnök maradtam és ezen jogkörömet ma és a holnapi országos gyűlésen is gyakorolni fogom" - hangsúlyozta a politikus.

Egyetért Almássyval az MDF egyik elnökségi tagja, Lasztovicza Gábor, a párt ifjúsági szervezetének elnöke is. Szerinte az MDF elnökségi ülése szabályellenesen jött össze, mert ő sem kapott meghívót, holott tagja az elnökségnek.

Orbánnak mindegy

Orbán Viktor a kizárásra reagálva újságíróknak azt mondta, a Fidesznek nem számít az, hogy ki az MDF elnöke, a párt nem foglalkozik a Magyar Demokrata Fórummal. Azonban nem tesz jót a demokráciának, ha egy pártban "abnormális" dolgok történnek. "Természetesen akármilyen pártról is van szó, baloldaliról vagy jobboldaliról, nem örülünk annak, ha az abnormalitás jelei ütik fel a fejüket, mert ez általánosságban sem tesz jót a demokráciának" - hangsúlyozta a pártelnök.

Nincs terítéken, hogy bárkit is felvegyenek a Fidesz-frakcióba, mondta Orbán arra a kérdésre, hogy hat hónap múlva beléphet-e Almássy Kornél a legnagyobb ellenzéki párt parlamenti képviselőcsoportjába.

Almássy kizárásával a megszűnés határára kerülhet az MDF-frakció. Az elnökválasztási kampányban már valódi eshetőségként kezelték a feloszlást. Akkor viszont az elnökség éppen attól félt, hogy veresége esetén maga Almássy próbálja megtorpedózni a képviselőcsoportot. Almássy és akár egyetlen követőjének kiválásával ugyanis a 11 fős frakció létszáma a házszabályban meghatározott 10 fős minimum alá csökkent volna, így Herényiék csak függetlenek csoportjaként működhettek volna tovább.

Belekeveredett

Almássy elnöki reményei egy, az NBH által is rögzített telefonbeszélgetés miatt foszlottak szét. Dávid Ibolya állítása szerint egy ismeretlentől kapta meg az UD Zrt. egyik vezetője és Csányi Sándor OTP-elnök között lezajlott augusztusi beszélgetés felvételét, amelyen a beszélők arra utalnak, hogy Almássy külső pénzügyi segítséggel készül a hatalomátvételre. Almássy a felvétel bemutatása után azt mondta, hogy továbbra is részt vesz az elnökségért folyó versenyben, de a következő nap megtartott választmányi ülésen mégis visszalépett, sőt Dávid Ibolya támogatására szólította fel saját meglepett híveit is.

A tisztségeiről is lemondó Almássy Kornél közel két hét hallgatás után csütörtökön beszélt először arról, hogy a btrány kirobbanásának napján, szeptember 12-én este egyik támogatóját - Balla Györgyöt a párt Somogy megyei elnökét - boltjában felkereste egy "fegyveres, kommandó egyenruhát viselő, NBH-s jelvénnyel rendelkező férfi", aki elvitte magával egy lakásra, ahonnan csak szombat reggel hatkor engedték el, majd a szombati MDF országos választmányi ülésre is követték.

Almássy azt is állította, hogy a szombati választmányi ülésről azt a hírt kapta, hogy megjelentek a titkosszolgálat emberei fegyverekkel.

Dávid Ibolya újrázhat

Az elnökjelölt megbuktatásával kapcsolatban üzent egykori riválisának, Dávid Ibolyának is, akit szombaton egyedüli jelöltként nagy valószínűséggel újabb ciklusra elnöknek választ a párt tisztújító nagygyűlése. Almássy kijelentette: "én nem figyeltettem meg Dávid Ibolyát, ugyanakkor hogyan kerül az ő kezébe csak titkosszolgálati eszközökkel megszerezhető hangfelvétel". Hozzátette: ha Dávid Ibolya jogkövető ember és megdönthetetlen bizonyítékai voltak, akkor a hangfelvételt vajon miért az ő megzsarolására használta fel, és miért csak ennek sikertelensége után fordult az ügyészséghez, két nappal a hanganyag kézhezvétele után. Szintén csütörtökön derült ki, hogy a szóban forgó "elnök uras" hangfelvétel, amelynek NBH-s eredetét Szilvásy György többször is cáfolta, mégis megvolt a szakszolgálatnál, miután a botrányt kirobbantó beszélgetés is rajta volt azon a CD-n, amit az UD Zrt. megfigyelése során összegyűlt lehallgatási anyagokból állítottak össze a nemzetbiztonsági bizottság számára.

Herényi Károly frakcióvezető néhány órával a nyilatkozat után reagált Almássy állításaira. Szerinte Almássy egy megzavarodott ember, és semmi sem igaz vagdalkozásából. "Almássy Kornél drámája azt üzeni: senki ne szövetkezzen a politikai alvilággal" - írta a frakcióvezető. Almássy történeteire Szilvásy György is kitért, és a kormányszóvivői tájékoztatón leszögezte: az NBH-nak nincs egyenruhája, jelvénye, nincsen fegyverzetük és nem képesek telefonokat blokkolni. A titokminiszter tájékoztatóján ismét megerősítette, hogy nem az általa irányított szervezetből szivárgott ki az a hangfelvétel, amelyet Dávid Ibolya bemutatott szeptember 12-én és ami az MDF elnökének állítása szerint már szeptember 10-én a birtokában volt.  • Vennék
  • Bankszámla