Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Álolajvállalkozók az olajbizottság előtt

2000.10.09. 14:07
Öt csongrádi olajvállalkozó meghallgatását tervezte hétfői délelőtti ülésére a parlament olajbizottsága. Az öt meghallgatott közül csak hárman jelentek meg a bizottság előtt, ahol rögtön kiderült: egyáltalán nem olajvállalkozók jelentkeztek a testületnél, hanem egy kirúgott pénztárosnő és az algyői közéleti egyesület két prominense. A hölgy egykori munkahelyének, a hódmezővásárhelyi Rákóczi TSZ olajügyeiről rántotta le a leplet, míg a két algyői lokálpatrióta szavaiból nem derült ki pontosan: kiket is jöttek leleplezni. A bizottság délutáni ülésén határoz arról, megfeddjék-e azokat, akik nem jelentek meg a meghallgatásukon.
A parlament olajbizottsága egy héttel ezelőtti tanácskozásán a képviselők elfogadták Pallag László elnök napirendi javaslatát, hogy hallgassák meg a bizottságnál tanúként jelentkezett csongrádi olajvállalkozókat. Az ülésen aztán az öt helyett hárman jelentek meg, de róluk is kiderült: soha nem voltak olajvállalkozók. Ketten az algyői közéleti egyesület színeiben jelentek meg, a harmadik ,,tanú" pedig Németh Róbertné, a hódmezővásárhelyi Rákóczi TSZ expénztárosa, aki egykori munkahelye olajos érintettségét jött elmondani.

A bizottság némi vitát követően napirendjére vette Kórodi Mária szabaddemokrata képviselő azon indítványát, hogy a bizottság feddje meg azokat a meghívottakat, akik fittyet hányva meghívásukra nem jelentek meg az olajbizottság előtt. Lentner Csaba (MIÉP) a napirendre vétel előtt arról kezdett beszélni: értelmetlen ilyen határozatot hozni, s különben sem ez a testület illetékes ilyen kérdésekben. Pallag László azonban megvonta a szót a MIÉP-es képviselőtől, arra hivatkozva, hogy ezt majd a vitában mondja el. Lentner a történteken láthatóan megsértődött, ezért a szavazáskor látványosan hátra tette kezét és nem szavazott a javaslatról.

Benzin, illetékbélyeg, kirúgás

A meghallgatások előtt vita bontakozott ki arról: meghallgassák-e egyáltalán a megjelentek. A vita végeztével végül szót kaptak az önként jelentkező meghívottak. Németh Róbertné közölte: '93 és '96 között heti tízmillió forintot fizetett ki pénztárosként készpénzben olajos vállalkozóknak, akik heti két alkalommal szállítottak a szövetkezetnek egy-egy tartálykocsi üzemanyagot. Az ebben az ügyben indult eljárás során, a rendőrségi szembesítéskor felismerte a két szállítót, a bírósági tárgyaláson azonban főnöki utasításra nem volt szabad senkit felismernie.

A hölgy állítása szerint hamis tanúzása eredményeképpen maradt meg a munkája, amit azonban később mégis elveszített. Pénztárosként ugyanis '96-tól kezdődően három éven át összesen 12-14 millió forintot fizetett ki illetékbélyeg vásárlás címén, amit főnökei ugyan utalványoztak, később azonban feljelentették, amiért ,,hamis számlákat fizetett ki". A hölgy állítása szerint semmi köze a hamis számlákhoz a bíróság mégis két év hat havi börtönre ítélte elsőfokon. Fazekas Sándor fideszes képviselő azon felvetésére, hogy bosszút állni jött-e Némethné a bizottság elé, a meghallgatott határozott nemmel felelt. Közölte, csupán azért jött, mert meghívták és, mert szívesen válaszol a feltett kérdésekre.

Visszatérő elítéltek

Az algyői lokálpatrióták előadásából nem derült ki pontosan: hogy kerülnek az olajbizottság elé, mindenesetre keddre ígérték annak a dokumentumcsomagnak az átadását, amelyek olajügyeket dokumentálnak. Tóth Károly, MSZP-s képviselő szerint kísértetiesen hasonlított a mostani meghallgatás egy májusihoz. Akkor egy olyan pénztáros jelent meg ,,vallomást tenni", aki hasonló okok miatt kezdte másnap kétéves börtönbüntetését.

Tóth szerint munkanélkülinek is jobb lenni, mint a pénztárosi állásból a börtönbe menni. Általánosságban ezért óvatosságra intette a képviselő az alkalmazottakat. Miután kérdés nem érkezett a ,,tanúkhoz", a testület befejezte délelőtti ülését. Délután a MOL Rt. képviselőjét hallgatják meg, illetve döntenek Kórodi Mária feddést kezdeményező javaslatáról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!