Sára, Márió
2 °C
6 °C

Alternatív javaslat a civileknek osztó bizottság előtt

2001.08.28. 18:37
Alternatívaként szeretné a Társadalmi Szervezetek Bizottságának plénuma elé terjeszteni Zuschlag János szocialista országgyűlési képviselő azt a civil szervezetekről készült listát, amely vélhetően különbözik a kedden született ingatlanjuttatási albizottság javaslataitól. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság épületében megtartott keddi albizottsági ülésen ugyanis sem Béki Gabriella szabad demokrata, sem a már említett Zuschlag János nem vett részt. A listán több ismert szervezet neve is szerepel.

Az Állami Számvevőszék vizsgálatát kezdeményezi az MSZP azokkal a Társadalmi Szervezetek Biztossága által hozott döntések kapcsán, amelyek a jobboldali kötődésű civil szervezeteket juttatták ingatlanhoz az egykori állami vagyonból. A május végén kirobbant botránysorozatban az ellenzéki pártok többször kérték: a bizottság vonja vissza a "kétes" döntéseket. A bizottság szerdai ülése előtt - amely az eddig elmaradt, illetve néhány nagy értékű ingatlanokról dönt majd - az ingatlanjuttatási albizottság kedden az ellenzéki képviselők nélkül ült össze. A zárt ülés eredménye egyelőre ismeretlen. Információink szerint a bizottság eddig minden esetben megszavazta az albizottság javaslatait.

A lista

Zuschlag János
Zuschlag János MSZP-s országgyűlési képviselő, a bizottság, valamint az albizottság delegáltja a szerdai ülésen egy több civil szervezetet tartalmazó, alternatív listát kíván a bizottság elé tárni, amelyek a csonka albizottság döntései mellett kínálna alternatívát a tagoknak - tudta meg az Index.

- A kritikai észrevételeknek csupán akkor van értelme, ha az ember megpróbál a lehető legtöbb információ alapján dönteni, és konstruktívan akarja megoldani a vitás kérdéseket - nyilatkozta lapunknak Zuschlag a lépéssel kapcsolatban. Az MSZP listája szerint a szerdai bizottsági ülésen eldöntendő balatonszéplaki-tihanyi újságíró üdülő tulajdonjogát a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) kapná, amely eddig is használta az ingatlant (A Fidesz a több százmilliárd forint értékű üdülőt a három működő újságíró szakszervezet között osztaná szét. Így a MÚOSZ mellett a Magyar Újságírók Közössége, valamint a katolikus újságírók szervezete is kapna tulajdonjogot.)

Tervek

A javaslat értelmében az Andrássy út 124. alatti ingatlan tulajdonjogát több szervezet között osztanák szét: a Nőszövetség, az eddig is az épületben működő ENSZ Társaság mellett a Magyar Közgazdasági Társaság is a kedvezményezettek közé tartozna. A szintén nagy port felkavart Pesti Barnabás utcai ingatlan (teljes egészében a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége kapta meg) esetében is több szervezet juthatna helyiséghez. Zuschlag elmondása szerint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a TIT budapesti tagozata valamint a Dietetikusok Országos Szövetsége is költözködhetne a "szétosztott" épületbe. A javaslat szerint a Magyar Vöröskereszt, valamint a Társadalmi Szervezetek Szövetsége is felkerülhetne az ingatlanhoz jutók listájára a Szoboszlay utcában, ugyanúgy mint a Nonprofit Információs Központ, amely a Dagály utcai épületben kapna helyet a javaslat szerint.

Van biztosíték

Halász János az albizottság fideszes elnöke a szocialisták bojkottjával és a pártos osztozkodás vádjával kapcsolatban többször kijelentette: a szerződések biztosítékot jelentenek a tisztaságra, mert ha a civil szervezetek nem közhasznú célra használják az ingatlanokat, akkor visszaveszik tőlük. Halász azt is többször hangsúlyozta: a döntések javarészét az ellenzékiek is támogatták.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft