Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
2 °C
9 °C

Felébredtek az 'alvó számlák'

2001.02.12. 09:41
Február 5-től az interneten is olvasható annak a 21 ezer ,,alvószámla"-tulajdonosnak a listája, amit a Svájci Bankárszövetség tett közzé. A listán 374 bizonyíthatóan magyar származású személy és 8 magyar intézmény neve szerepel. Az Index munkatársa megpróbálta az esetleges örökösöket felkutatni.
Február 5-én a Svájci Bankárszövetség a harmadik listát tette közzé az interneten, amin ,,alvó számlák" szerepelnek. A 21 ezer számlát tartalmazó listán olyan, úgynevezett bankszámlák szerepelnek, melyek tulajdonosai a holokauszt áldozataivá váltak. Az 1997-ben közzétett első két lista nyomán az illetékes svájci testület már tízezer benyújtott igényről döntött: ezekben az ügyekben a számlákon lévő pénz összege már tisztázott, több esetben a kamatok mértékének tisztázása folyik.

Eredetileg 54 ezer számla létezett

A svájci illetékesekből és zsidó szervezetek képviselőiből álló Volcker-bizottság eredetileg 54 ezer olyan számlát talált a svájci bankokban, amelyeknek köze lehet holokausztáldozatokhoz. Többszöri átvizsgálás után végül 33 ezerre csökkent a holokauszttal esetleg összefüggő számlák száma.

Legalább 374 magyar érintett

A február 5-től az interneten is olvasható lista 374 olyan nevet tartalmaz, melyek után az áll: Magyarország. Az óvatos fogalmazás azért szükséges, mert a közzétett magyar nemzetiségű, származású vagy állampolgárságú számla ennél nagyobb is lehet. A lista nyolc magyarországi intézmény, cég nevét is tartalmazza.

Sok számla marad igénylő nélkül

A Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) segíti a magyar részről érkező alvószámlákkal kapcsolatos igényléseket. A közalapítvány azonban csupán az igénylő kérvények kitöltésénél segít, nyilvántartást arról nem vezet, hogy hányan vélték felfedezni egyik vagy másik számlatulajdonosban rokonukat - tájékoztatta az Indexet Sebes Gábor irodavezető. Naponta közel tíz embernek segítenek, főként idősek fordulnak hozzájuk. Az irodavezető tájékoztatása szerint a magyar emberek tulajdonában lévő alvószámlák nagy része így is igénylő nélkül marad. A kárpótlásra létrehozott 1 milliárd 250 millió dolláros alapból a ,,magyar rész" nem jut el a közalapítványnak, hanem azt szociális programokra fordítják, és ezekből Magyarország is részesedhet.


Igyekeztünk minél több feltételezett számlatulajdonost - vagy azok leszármazottját - elérni, de a rengeteg hasonló név ezt nem mindig tette lehetővé. A teljes, nyilvános lista letölthető Word formátumban.

Pacor, Ernoe [1]

Pacor szerencsére csak három van Budapesten, így a család könnyen felkereshető. Egy fiatal férfi veszi fel a telefonkagylót, aki elmondja, hogy nevük olasz származású, és a ,,c" helyett ,,k"-t kell ejteni. A régi ügyekkel pedig édesapja foglalkozik, keressem meg őt. Az édesapa helyett az édesanya kerül telefonvégre: hamar kiderül, hogy Ernő a férjének unokabátyja volt, vagyis a férje édesapja és Ernő édesapja testvérek voltak. A történet hamar kialakul: Ernő a magyar hadseregben vezérkari ezredes volt, 12 évig volt Oroszországban fogságban, és hazatérte után tanárnő feleségével sokat utaztak szerte a világban, így köze sincs a holokauszthoz. Ernőt halála előtt tábornokká léptették elő. Felesége 2001-ben halt meg, és minden vagyon az ápolónőre maradt. Keressem meg őt az alvó számla ügyében - tanácsolják. Őt azonban nem sikerül elérni.

Saborsky, Eugen [2]

Idős hölgy veszi fel a telefonkagylót, és érdeklődve kérdezősködik: ő talán többet tud meg tőlem. Az alvószámláról már tudott, a meglepő tájékoztató a héten érkezett hozzájuk. Azt viszont nem tudta, hogy két számlája volt a nagybácsinak, akit 1944-ben, 61 éves korában a Dunába lőttek. A hölgynek elmondom, hogy hat hónapon belül a kérvényt be kell nyújtani. Ő csak panaszkodik, hogy olyan keveset tudnak a dologról. A lista az interneten is megvan, mondom, de persze ez nem segít sokat, a hölgyet az oldalszám érdekli, hisz azt rá kell írni a kérvényre. "Nem tudjuk, hogy milyen bankban volt számlája, hogy milyen összegről van szó, hogy mi lesz az egésznek a vége" - fejezi be az idős néni.

Friedmann, Eugen [1]
Friedmann, Margarete

A miskolci család nem tud arról, hogy egy Eugen - Jenő - valaha is lett volna a családban, a Margarete név sem cseng ismerősen. Miután elmondom, hogy miért érdeklődtem, a fiatal fiú elhatározza, hogy szüleivel összehívják a családi tanácsot, és alaposan átnézik a családfát.

Wohlrab, Andreas [1]

A férfi tájékoztatása szerint csupán egy generáció óta vannak Magyarországon, az apai nagyapa még Csehországban született. Egyetlen Andreas vagy András sem volt a családban, ám ha létezett is volna, a család a rokonságot, így az örökösödési jogot nem tudná bizonyítani, mert a Wohlrab részről egyetlen papír sem maradt meg.