Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Ötmilliárdos lenyúlás az Agrármarketing Centrumban

2002.09.07. 10:54
Az Agrármarketing Centrum korábbi működése során elkövetett szabálytalanságok miatt várhatóan büntetőfeljelentést tesz a tulajdonos agrártárca vezetése. Egy nemrégiben elkészült KEHI-jelentés több mint 4,7 milliárd forint kifogásolható felhasználását állapította meg.
Információink szerint Összesen több mint 4,7 milliárd forint kifogásolható felhasználását állapította meg az a vizsgálat, amelyet az Agrármarketing Centrum Kht. 1998-2001 közötti működéséről folytatott le a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) - értesült a Népszabadság. A költségvetési pénz elköltése többek között azért kifogásolható a KEHI szerint, mert a közhasznú szervezetekkel - egy 1998-as törvénymódosítás szerint - a támogatások feltételeiről a folyósítónak évente külön megállapodást kell kötnie, hogy a közpénzek felhasználása ellenőrizhető legyen. Ezt az FVM előző vezetősége elmulasztotta.

Megháromszorozódtak a bevételek

A kormányzati ellenőrzés arra az időszakra koncentrált, amikor a társaság tulajdonosi felügyeletét az időközben előzetes letartóztatásba helyezett Szabadi Béla, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára látta el. A már említett törvénysértésen kívül számos olyan egyéb szabálytalanságot is feltártak az ellenőrök, amelyek közül több - korábban már megindult vizsgálatok kapcsán - önmagában is megalapozta a büntetőfeljelentést.

Az Agrármarketing Centrum Kht. (AMC) alapító okiratát 1996. május 31-én írta alá az akkori földművelésügyi miniszter, Lakos László. Az AMC hivatali apparátusa és költségvetési támogatása 1998 második felétől, a szakminisztérium kisgazda irányítás alá kerülésétől kezdve látványos emelkedésnek indult. A közhasznúsági társaság alakuláskor 16, 1998-ban 27, majd 2001-ben 60 embert alkalmazott. Az 1998-ra megállapított 1,1 milliárd forintos támogatás 2000-re 3,2 milliárdra nőtt, 2001-ben pedig hárommilliárd volt.

Közpénzből kapott festményt Cseh Mária

Azt, hogy ezt az összeget a tárca társasága valóban teljes egészében a marketingcélok megvalósítására fordította-e, a KEHI - legalábbis a napilap információi szerint - erősen kétli. A jelentés megemlíti például, hogy 2000-től kezdve az AMC által támogatható célokat konkrétan nem jelölte meg az erről szóló miniszteri rendelet. A Népszabadság informátora szerint olyan gumiparagrafus született, amelybe gyakorlatilag minden belefért, amit a minisztérium kisgazda vezetősége arra méltónak tartott.

Így köthették meg 2000 júliusában az AMC és a Kisgazda Jövő Alapítvány közötti megállapodást is, amely szerint a közhasznú társaság csaknem tízmillió forint értékben Kisgazda Kalendárium nyomdai költségére vállalt kifizetési kötelezettséget. Más alkalommal - ráadásul közvetlenül az AMC-től - a miniszter felesége, Cseh Mária kisgazda országgyűlési képviselő kapott festményt 112 ezer forint értékben. Az AMC-vel Szabadi Béla is vásároltatott ajándékokat - egyes hírek szerint több alkalommal is, ám közülük csak egy írásban is bizonyítható tételt talált a KEHI: 2000-ben exkluzív irodai tárgyakat vetetett a társasággal, amelyek sorsa jelenleg ismeretlen.

Karácsonyi ajándékok, parfüm a kisgazdáknak

Az ajándékozások, illetve a vezetők személyéhez kötődő luxusköltekezések ügye közvetlenül összefügg a cégnél alkalmazott laza elszámolási renddel. A társaság számlájáról három vezető indokolt esetben bankkártyával is vehetett le pénzt, ezzel azonban természetesen utólag részletesen el kellett volna számolniuk. Ezt nem mindig tették meg. Így például 2000 decemberében az ügyvezető igazgató összesen csaknem egymillió forint értékben vásárolt nagy értékű ajándéktárgyakat, amelyek sorsáról írásbeli feljegyzés nincs. A Népszabadság úgy értesült, hogy a tárgyak a kisgazda politikusok karácsonyi rendezvénye után találtak gazdára.

A kirívó szabálytalanságok között említi a dokumentum a külföldi utazásokat jellemző túlköltekezést, így bizonyos luxusszolgáltatások igénybevételét, amely nem egy esetben a delegációval együtt utazó minisztériumi vezető(k)höz kapcsolható. Ezeket a többletszolgáltatásokat gyakran egyéb számlákkal próbálták "betakarni", de előfordult például az is, hogy az elszámolt költségek között egy szingapúri méretes ruhakészítés is szerepel, 188 ezer forint értékben. De a cég fizette ki olyan ismeretlen vendég hotelszámláját is csaknem 400 ezer forint értékben, akiről kiderült, hogy nem is tartozik az AMC állományába. Ugyanakkor a jelentés említést tesz arról is, hogy nem egy esetben szállásdíjként elszámoltak olyan költségeket is, mint például a szállodai masszázs, ruhatisztítás, fizetős tévé igénybevétele, vagy éppen több madárparki belépő, illetve a parfümvásárlás.

A KEHI jelentése a nagyobb indokolatlan költekezést azonban a hazai szerződések esetében állapította meg. A kormányzati szakértők megállapítják, hogy a társaság vezetősége olyan több tízmilliós szerződéseket is megkötött, amelynek agrármarketing-hozadéka vagy éppen törvényessége erősen megkérdőjelezhető.

Káosz és lenyúlás felsőfokon

A jelentés információink szerint már a választások előtt elkészült, ám az érintett hatóságok csak április közepén kapták meg. Ugyanakkor az AMC egyes ügyletei miatt - a Szabadi-ügy kapcsán - már indultak büntetőeljárások. A jelentés megállapításaival kapcsolatban Szanyi Tibor, az agrártárca politikai államtitkára nem kívánt konkrétumokat mondani. Hozzátette: a jelentést ismeri, ám mivel titkos, semmilyen részletet nem adhat közre belőle. Elmondta viszont, hogy a laphoz eljutott információknál "jóval brutálisabb" megállapításokra is jutott a KEHI. Az elmúlt hónapokban belső vizsgálat is folyt az AMC-ben, amelynek során - fogalmazott az államtitkár - teljes ügyviteli és felelősségi káoszt talált az új FVM-vezetőség.

Leváltották a társaság ügyvezetőségét, intézkedtek a szigorú elszámolási rend bevezetéséről, és a törvényesség helyreállítása érdekében megkötötték az idei évre szóló megállapodást is a támogatás felhasználásáról. Szanyi Tibor elszomorítónak nevezte, hogy az ágazat egyik legfontosabb területén éveken át munka helyett - mint fogalmazott - minden képzeletet felülmúló költekezés és "lenyúlás" folyt. - Ennek felelősei vannak - mondta az államtitkár -, és a tárca vezetősége a közeljövőben várhatóan további büntetőfeljelentéseket is tesz az ügyben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!