Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Kínzásellenes kampányt indít az Amnesty

Magyarországot is elmarasztalja a nemzetközi jogvédő szervezet hatósági túlkapásokat és erőszakot vizsgáló, szerdán közzétett jelentése. A több országra kiterjedő felmérés szerint a rendőri erők több esetben is bűnözésre hajlamosnak tekintenek bizonyos nemzetiségeket vagy a külföldieket és a bevándorlókat általában.
A jelentés szerint Magyarországon - Bulgária, Szlovákia és Románia mellett - rendszeresek az erőszakos rendőri razziák romák lakóhelyein. A rendőrök megfélemlítésük és a vallomások kicsikarása érdekében gyakran megverik és megkínozzák a roma elfogottakat, akik nemegyszer fiatalkorúak - írja az Amnesty International. A jelentés afgán menekültek esetére is hivatkozik, akiket a menekülttáborokban a magyar őrök bántalmaztak.

Egy esetben letartóztatási parancs nélkül vittek el hat romát lakásukról - közülük négy fiatalkorút -, akik, mivel éppen aludtak, hálóingben vagy pizsamában voltak. Azzal vádolták őket, hogy megtámadtak egy terhes nőt, aki emiatt elvetélt. A 21 éves B. Norbertet és 16 éves társát az őrszobán a földre fektették, kezüket a hátuk mögött összebilincselték, és háromnegyed órán át verték őket. A 16 éves fiúnak a fejét az egyik rendőr az udvari vasajtóba verte. Amikor légzési nehézségekre panaszkodott, mentőt hívtak hozzá, de nem engedték meg, hogy kórházba vigyék. Még aznap este vádemelés nélkül szabadon engedték őket.

A fiatalok szülei és a Roma Polgárjogi Alapítvány panaszt nyújtott be az ügyben, de a BRFK védelmébe vette a rendőröket, mert a romák ellenálltak - áll a nemzetközi jogvédő szervezet jelentésében. Az Index kérdésére a romákat védő ügyvéd, Szikinger István elmondta, hogy a panasznak később helyt adtak, és azok ellen a rendőrök ellen, akiket sikerült azonosítani, jelenleg államigazgatási- és büntetőeljárás folyik.

Dr. Dézsi Mihály, a BRFK szóvivője érdeklődésünkre azt mondta, hogy nem kívánja kommentálni az Amnesty jelentését, mert személyesen még nem olvasta az anyagot.

Kínzásellenes kampány

Az Amnesty International szerdán kínzásellenes kampányt indított. A szervezet, amely nemzetközi erőfeszítésre szólít fel a kínzás eltörlésére, világszerte sajtókonferenciákat rendez, aktivistái Tokiótól Nairobiig, Bejrúttól Buenos Airesig sárga-fekete szalagokkal terveznek körbefonni épületeket, jelezvén, hogy azok "kínzásmentes övezetek."

A csatolt jelentés szerint ma többségében nem politikai foglyok, hanem köztörvényes bűnözők esnek áldozatául a hatósági erőszaknak. Ilyesmire azonban az európai demokráciákban is sor kerül. Rámutat arra, hogy Ausztriában, Németországban, Svájcban és az Egyesült Királyságban külföldi állampolgárok haltak meg deportálás során a rendőrség által alkalmazott túlzott erő következtében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!