Klaudia
-4 °C
2 °C

Újabb lejárató Amnesty-hirdetés Magyarországgal kapcsolatban

2001.03.29. 10:01
Ismét Magyarország nemzetközi megítélését károsan befolyásoló fizetett hirdetést tett közzé - ezúttal egy szlovén televíziós adón. Egy magyar rendőr mezítelen, véres lábfejét pásztázza a kamera a jogvédő szervezet legújabb, Szlovéniában közölt hirdetésében, az alábbi aláfestő kérdéssel: "hogyan nézhet ki az áldozata!?" Az üggyel kapcsolatban az AI szlovéniai szekciójának vezetője a történteket rendkívül sajnálatosnak minősítette, de nem tart attól, hogy Magyarország emiatt jogi lépésekre szánja el magát.
Néhány hónapja, hogy elcsitult az Amnesty International hollandiai kampánya - amelyben sokkoló képekkel azt állították, hogy cigány kisgyereket fogát verik ki a magyar rendőrök - okán keletkezett vihar, most azonban újabb, Magyarország nemzetközi megítélését kedvezőtlenül befolyásoló hirdetéseket adott fel a jogvédő szervezet. Az AI legújabb akciójáról a Magyar Nemzet számol be. Egy szlovén televízió nézői tizenhétszer láthatták azt a felhívást, amely újból a magyar rendőri brutalitást hangoztatja: egy rendőr mezítelen véres lábfejét pásztázza a kamera, az alábbi aláfestő kérdéssel: "hogyan nézhet ki az áldozata!?"

Szabadkoznak a szlovénok

Az üggyel kapcsolatban az AI szlovéniai szekciójának vezetője a történteket rendkívül sajnálatosnak minősítette, de nem tart attól, hogy Magyarország emiatt jogi lépésekre szánja el magát. Natasa Posel hozzátette: a szlovén Amnesty International képviseletén dolgozó kollégájuk hibájának tudható be hazánk téves bemutatása a felhívásban, aki példás büntetésben részesül majd.

Posel szerint egyébként a hirdetés azért jelenhetett meg, mert a reklámért felelős munkatársaik véletlenségből hazánkat szemelték ki az éppen folyó kampányuk "mintaországaként". Posel asszony kijelentette, hogy a hirdetést ők készítették, de nem saját információik alapján, hanem az AI éves jelentésének felhasználásával.

Januárban bocsánatot kért az AI

A jogvédő szervezet decemberben adott fel egy holland lapban egy olyan hirdetést, amelyen kivert fogú magyarországi kisgyerekek látszódtak. Azt állították, hogy Magyarországon gyakran éri rendőri atrocitás, kínzás a gyerekeket, elsősorban a romákat. Az AI holland szekciója helyreigazítást közölt az eredeti hirdetésével megegyező terjedelemben.

A szervezet nemzetközi titkárságának európai igazgatója, Anne Burley januárban Magyarországra is ellátogatott a nagy vihart kavart esettel kapcsolatban és kijelentette: a holland szekciója hibát követett el, amikor kínzásellenes kampányuk megjelent hirdetéseit előzetesen nem ellenőrizte. Az sem volt világos, hogy honnan származott az információ, ugyanis a hollandok az AI egyik kiadványára hivatkoztak, míg a központ határozottan cáfolta ezt.

Az éves jelentésre hivatkoznak

A szlovénok is az AI éves jelentésére hivatkoznak, amiről januárban is szó esett. Az 1999-es beszámoló több magyarországi esetről is említést tett. Ezek egyike egy hajdúhadházi atrocitás volt: két rendőr megrugdosott és gumibottal megvert két roma fiatalt az év januárjában. A fiatalokat az őrszobára vitték, ahol tovább verték őket. Egy kirakat betöréséről faggatták őket, de feljelentést nem tettek ellenük. Az egyik fiú másnap kómába esett. Nem kizárt, hogy ennek alapján jelentette meg mostani hirdetését a jogvédő szervezet szlovén szekciója is.

Orbán Péter, országos rendőrfőkapitány januárban úgy nyilatkozott, hogy "ha van egy durva rendőr, attól még nem az egész rendőrség durva". Lehet, hogy egyes rendőri intézkedéseknél felfűtöttebb a hangulat - fogalmazott a főkapitány, de szerinte ezekre az esetekre rövid úton fény derül.