Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Sűrű Amnesty-bocsánatkérés Magyarországtól

2001.01.22. 16:19
Az Amnesty International kínzásellenes kampányában azért állították, hogy cigány kisgyereket fogát verik ki a magyar rendőrök, mert a reklámügynökségük félreértelmezte a jelentésüket. A holland szervezetük azonban hibát követett el akkor, amikor a megjelentetett hirdetéseket előzetesen nem ellenőrizte le. Az emberi jogi szervezet nem minősíti Magyarországot, de továbbra is felhívja olyan esetekre a figyelmét, amikor a rendőrök romákat vertek meg. A holland szekció kínzásellenes kampánya folytatódik.
Az Amnesty International (AI) holland szekciója hibát követett el, amikor kínzásellenes kampányuk megjelent hirdetéseit előzetesen nem ellenőrizte - nyilatkozta hétfői sajtótájékoztatóján Anne Burley, az Amnesty International nemzetközi titkárságának európai igazgatója. Az októberben indított kampányt egy reklámügynökségre bízták, ahol rosszul értelmezték a központ által leellenőrzött és megjelentetett információkat. Valóban volt tudomásuk olyan esetről, hogy egy országban roma kisgyerekek fogát verik ki a rendőrök, de ez nem Magyarország.

Csorbult a hírnév

Az 1961-ben alapított emberjogi szervezet öt földrész 160 országában van jelen. A nemzetközi titkárság Londonban működik, ahol minden befutott információt megpróbálnak leellenőrizni. A jelentésük ugyan szólt olyan esetről, hogy Magyarországon rendőrök romákat bántalmaztak, a reklámban azonban nem erről az esetről számoltak be.

Anne Burley
Amnesty International nemzetközi titkárságának európai igazgatója
A nemzetközi titkárság igazgatója sajnálatát fejezte ki a holland szekció által elkövetett hibáért. Az Amnesty hosszú évek alatt építette fel jóhírnevét, ezért elkeserítette őket, hogy Magyarországot alaptalanul rossz színben tüntették fel.

Az Index azon kérdésére, hogy melyik országot keverték össze Magyarországgal, nem válaszoltak, de Szekeres-Varsa Vera, az AI Magyarország elnöke elmondta, hogy számos országban kínoztak meg rendőrök kisgyermekeket. Példaként említett egy bangladesi esetet, ahol egy kilencéves fiút két napig ütöttek-vertek, mert azt hitték, hogy ellopott egy mobiltelefont. Később az is bebizonyosodott, hogy alaptalanok a vádak.

A szervezet folytatja a kínzásellenes kampányát, de a jövőben sokkal jobban figyelnek a megjelentetett hirdetések hitelességére. Egyetlen országot sem minősítenek, csak egyes esetekről beszélnek.

Fogkiverés nincs, de gondok vannak Magyarországon

Ivan Fiser
Amnesty International Nemzetközi Titkárság régióért felelős kutatója
Az Amnesty International 1999-ről szóló jelentése több magyarországi esetről is beszámolt. Hajdúhadházán két rendőr megrugdosott és gumibottal megvert két roma fiatalt az év januárjában. A fiatalokat az őrszobára vitték, ahol tovább verték őket. Egy kirakat betöréséről faggatták őket, de feljelentést nem tettek ellenük. Az egyik fiú másnap kómába esett.

Az legsúlyosabb eset az volt, amikor 1999 szeptemberében hat roma fiatalt bántalmaztak egy Róbert Károly körúti lakásban - ismertette Ivan Fiser, az AI Nemzetközi Titkárság régióért felelős kutatója. Egy telefonbejelentés alapján azzal vádolták őket alaptalanul, hogy megvertek egy terhes anyát, aki ezért elvetélt.

Az emberjogi szervezet ezért levélben fordult a magyar belügyminiszterhez, de egy ellentmondásokkal teli választ kaptak 2000 márciusában. Egy vizsgálatra hivatkozva azt állították, hogy a rendőrség szabályosan járt el. Ugyanakkor arról is beszámoltak, hogy az ügyészség vizsgálatot indított öt tiszt ellen. Az Amnesty újabb levelére Pintér Sándor belügyminiszter csak annyit válaszolt, hogy nem felelős azért a rendőri vizsgálatért, melyben nem vonták felelősségre a tiszteket. Ivan Fiser véleménye szerint a belügyminiszterek ezen hozzáállása kormánytól függetlenül minden országban előfordul.

A főkapitány nem általánosít

Ha van egy durva rendőr, attól még nem az egész rendőrség durva - reagált Orbán Péter, országos rendőrfőkapitány. Lehet, hogy egyes rendőri intézkedéseknél felfűtöttebb a hangulat - fogalmazott a főkapitány, de ezekre az esetekre rövid úton fény derül. Állítás szerint a rendőrség olyan nyilvántartást sem készít, melyben az egyes etnikai népcsoportok arányát mutatnák ki a bűnözési statisztikákban.  • Vennék
  • Bankszámla