Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Magyarország tiltakozik az Amnesty International hirdetése miatt

2001.03.29. 11:47
Az Országimázs Központ magyarázatot követel a szlovén tévében megjelent, a magyar rendőrséget rossz színben feltűntető hirdetésért. Legkésőbb péntekre eldől az is, milyen jogi lépéseket terveznek az Amnesty International helyi szervezetének kampánya ellen. A ljubjanai magyar nagykövethez már megérkezett a bocsánatot kérő levél, és a magyar rendőr mezítelen, véres lábfejét pásztázó reklám sem látható többet a tévében.
Az Országimázs Központ szerda este levelet juttatott el az Amnesty International (AI) központjához, amelyben kifogásolta azt a szlovén hirdetést, amely a magyar rendőrség és a magyar jogrendszer tekintélyét próbálja aláásni - nyilatkozta az Indexnek Kertész Viktória az imázsközpont szóvivője. A levélben magyarázatot követelnek a megjelent hirdetésre, és kérik, hogy legközelebb előzetesen tájékoztassák őket a magyar vonatkozású kampányaik megjelenéseiről. Legkésőbb péntekre eldől az is, hogy milyen jogi lépéseket tesznek ellenük.

Az Amnesty International bocsánatot kért

A hirdetés
"P.O. 39 éves rendőr, Magyarország.
Képzeljék el, hogyan nézhet ki az áldozata!
Állítsák le a kínzást! Támogassanak bennünket!
Amnesty International"

KÉP: Egy magyar rendőr mezítelen, véres lábfejét pásztázza a kamera

Horváth Gábor, a külügyminisztérium szóvivője az Indexnek elmondta, hogy a ljubjanai magyar nagykövet hetekkel ezelőtt tiltakozott az Amnesty International helyi szervezeténél, és kérte a hirdetés visszavonását. Az emberi jogvédő szervezet szlovén központja a magyar fél tiltakozására levélben bocsánatot kért, és visszavonta az ominózus társadalmi célú reklámfilmet.

A magyar fél emellett ahhoz is ragaszkodik, hogy a szlovén televíziós adón helyreigazítást is közöljön az Amnesty. Horváth Gábor kijelentette: "a megjelentek teljeséggel megalapozatlanok, az AI helyi szervezete nem tudott magyarázatot adni arra, hogy hogyan került Magyarország ilyen becsmérlő hirdetésbe". A további lépéseket a Belügyminisztérium és az ORFK nevében az Országimázs Központ koordinálja.

A BM szerint sincs alapja a hirdetésnek

Anne Burley
Amnesty International nemzetközi titkárságának európai igazgatója
A konkrét hirdetésnek nincs alapja a magyar rendőrségnél, és ezzel az Amnesty International is tisztában van - nyilatkozta az Indexnek Komáromi István, a BM Társadalmi Kapcsolatok Osztályának vezetője. Birtokukban van annak a bocsánatkérő levélnek a másolata, amelynek címzettje a szlovéniai magyar nagykövet volt. Ebben arról írtak, hogy több országban általános problémára akarják felhívni az emberek figyelmét, de rájöttek, hogy a kampányuk félrevezető, ezért leállították. Ettől fogva ez az ügy "légvár, nulla, semmi" - fogalmazott Komáromi István. A kompetenciájukat meghaladja, a további lépéseket kormányzati szinten kell átgondolni.

Az Amnesty International Magyarországot legutóbb 2000 októberében tűntette fel rossz színben Hollandiában. Bocsánatkérésük után kijelentették: "A szervezet folytatja a kínzásellenes kampányát, de a jövőben sokkal jobban figyelnek a megjelentetett hirdetések hitelességére. Egyetlen országot sem minősítenek, csak egyes esetekről beszélnek".