Öngyilkosságra készült a lövöldöző ámokfutó

2000.07.05. 18:07
A kedden este az Oktogonnál lövöldöző fiatalember mostanában nem állt pszichiátriai kezelés alatt, viszont elmondása szerint öngyilkosságra készült - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Jakab Géza, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese. B. Zsolt egész este céltalanul ténfergett a városban. 23 óra 45 perckor lépett be a McDonald's Teréz körúti éttermébe, ahol szemet szúrt neki három fiatal, akik egy asztalnál ülve hangoskodtak.
Két héttel ezelőtt azért szerzett magának fegyvert B. Zsolt, 25 éves fiatalember, hogy öngyilkosságot kövessen el. Kedden azzal a szándékkal vette magához pisztolyát, hogy végez magával - közölte sajtótájékoztatóján Jakab Géza, alezredes, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese.

A gyilkos útja

A kihallgatott gyanúsított vallomása alapján Jakab elmondta, a fiatalember kedden egész este céltalanul ténfergett a városban. 23 óra 45 perckor lépett be a McDonald's Teréz körúti éttermébe, ahol szemet szúrt neki három fiatal, akik egy asztalnál ülve hangoskodtak.

Életveszélyes állapotban a három sérült
Továbbra is életveszélyes állapotban van az a három sérült, akiket kedden éjszaka lőtt meg egy 25 éves ámokfutó a Teréz körúti McDonaldsban. A HavariaPress értesülései szerint egy 23 és egy 24 éves budakeszi sérültet a Merényi Kórház intenzív osztályán kezelnek súlyos, életveszélyes fejsérülésekkel, azonban egyikük állapota stabilizálódni látszik. A lövöldözés harmadik áldozatát, egy 17 éves fiút, az Árpád Kórházban kezelnek, de súlyos hasi sérülései miatt állapota továbbra is válságos.

B. bement a mellékhelyiségbe, ahol dolga végeztével elhatározta, hogy maga helyett a fiatalokkal végez. Ezért még a mosdóban csőre töltötte pisztolyát, s az illemhelyről kilépve, három lövést adott le egymás után a tőle másfél méterre ülő ifjakra. Az áldozatokat hátba, illetve fejbe lőtte, majd a pánikba esett és menekülő tömegben kisétált az utcára fegyverrel a kézben. A hátbalőtt fiatalember annyira súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítása után négy órával meghalt.

A körútra lépve B. Zsolt újabb két ifjúval találta szembe magát, akiket zsebtolvajoknak vélt. Ezen ismét felháborodott és két újabb lövést adott le, az egyik a betonra csapódott, így nem okozott sérüléseket, a másikkal azonban hasba lőtte az idősebbik járókelőt. B. Zsolt a rendőröknek azt mondta, hogy szándékosan lőtt ki egy golyót a betonra, túl fiatalnak találta ugyanis az egyik zsebtolvajnak tűnő járókelőt.

Gyermekkorában öngyilkosságot kísérelt meg

Jakab Géza B. Zsolt elfogásával kapcsolatban azt közölte: a lövöldözés zajára figyeltek fel a környéken tartózkodó járőrök, akik az Aradi utca sarkán fogták el az ámokfutót. A rendőröket megdöbbentette B. Zsolt nyugodtsága, a férfi ugyanis nem tanúsított ellenállást és a világ legtermészetesebb dolgaként válaszolt a rendőrök kérdésére, hogy azért van a kezében fegyver, mert lelőtt négy embert.

A főkapitány bűnügyi helyettese megjegyezte: B. Zsoltnak még sohasem gyűlt meg a baja a törvénnyel, átlagosnak mondható életmódot folytatott. Kiegyensúlyozott kapcsolatban élt élettársával és néhány hónappal ezelőttig egy színházban dolgozott kellékesként. Az egyelőre nem tudni, hogy az utóbbi hónapokban miből élt.

A férfi nem állt pszichiátriai kezelés alatt, csupán gyermekkorában, amikor öngyilkosságot kísérelt meg. A rendőrség elrendelte B. elmeorvosi vizsgálatát.

Nem világos hogy, hogyan került a gyilkos eszköz B. birtokába

A Browning 65-ös típusú fegyvert 1995-ben önvédelmi fegyverként vették nyilvántartásba Budapesten. A fegyver tulajdonosa Pest megyébe költözött, ahol egy szabálysértési ügy miatt visszavonták fegyvertartási engedélyét és arra kötelezték, hogy hatástalanítsa a pisztolyt.

Az erre kijelölt fegyverboltban a hatástalanítás meg is történt, arról egyelőre nincs adat, hogy ki élesítette vissza a pisztolyt és hogyan. Az sem világos, hogyan került a gyilkos eszköz B. birtokába.

Jakab jelezte: egyelőre úgy tűnik, hogy az áldozatok és a gyanúsított nem ismerték egymást. B. Zsolt pontos indítékát nem lehet tudni, ennek kiderítése az elkövetkező hetek legfontosabb feladata lesz.

A McDonald's Magyarország korábban közleményben fejezte ki együttérzését. Az Indexnek nyilatkozó jogi szakértők pedig megerősítették, az éttermet nem terheli felelősség a történtekért.  • Hírek
  • Csok