Ágnes
-1 °C
2 °C

Hűtlen kezelés miatt nyomoznak az AN-26-os ügyében

2004.08.05. 16:19
Megindult a rendőrségi nyomozás hűtlen kezelés miatt az Ukrajnától vásárolt AN-26-os szállítógép ügyében. A repülőgépet a Honvédelmi Minisztérium vásárolta mintegy 600 millió forintért egy szolnoki kft.-től, amelynek tulajdonosát korábban börtönbüntetésre ítélték lopás, illetve köz- és magánokirat hamisítása miatt egy másik beszerzési ügy kapcsán.
Nyomozást indított a rendőrség a Honvédelmi Minisztérium szállító-repülőgép beszerzése ügyében.

A Nemzeti Nyomozó Iroda a napokban kezdett el nyomozni az Ukrajnától vásárolt szállító repülőgép ügyében. Horváczy Emese, az iroda sajtóreferense az MTI-nek elmondta, hogy a közelmúltban vették át a BRFK-tól az ügyet, jelenleg az iratok tanulmányozása folyik.

Verseny nélkül vették

A gépet tavaly év végén vásárolta a honvédelmi tárca minden előzetes versenyeztetés nélkül egy szolnoki kft-n keresztül. A vámpapírok tanúsága szerint a gépet egy ciprusi off-shore cég adta el a szolnoki Kft-nek 1 millió nyolcszázezer dollárért, míg a gép javításáért három ukrán cég számlázott százezer dollárt. Időközben kiderült, hogy a magyar cég ügyvezetőjét, aki korábban egy szolnoki katonai alakulat műszaki vezetője volt, egy helikopter beszerzési ügyben már jogerősen elítélték.

Bocskai István, a HM kommunikációs főigazgató-helyettese megerősítetve a nyomozás megkezdéséről szóló információt elmondta: Juhász Ferenc honvédelmi miniszter is vizsgálatot rendelt el annak kivizsgálására, hogy az ügyben történt-e visszaélés. Bocskai István azonban a nyomozás érdekeire való tekintettel ennél többet nem kívánt közölni. A felújított An-26-os szállító repülőgép március elején érkezett Magyarországra. A honvédelmi tárca eredetileg azt tervezte, hogy egy, a hadrendből korábban már kivont, és az ÁPV Rt.-nek átadott An-26-ost újíttat fel, ez azonban mintegy 700-750 millió forintba került volna, ezért a 600 millió forintos vásárlás mellett döntött. A minisztérium az An-26-os megvásárlását azzal is indokolta, hogy ehhez a géptípushoz a magyar légierő már rendelkezik javító és üzemeltető kapacitással.

AN-26

Csampa Zsolt (MDF) márciusban az MTI-vel közölte: Keller László közpénzügyi államtitkárhoz fordul a beszerzés körülményei miatt, ugyanis tudomásuk szerint egy ilyen repülőgépet ötször kevesebbért, mintegy 117,6 millió forintért be lehetne szerezni. Iváncsik Imre, a HM politikai államtitkára ugyanakkor közölte, hogy ilyen ajánlat nem érkezett a szaktárcához. A szolnoki kft. ügyvezetőjének bírósági ügye kapcsán május elején a szaktárca közölte: Veres István úgy kapott felfüggesztett ítéletet, hogy a jogkövetkezmények alól mentesült és büntetlen előéletűnek számít. Akkor Matyuc Péter, a szaktárca kommunikációs igazgatója azt mondta: "Ez technikai részlet csupán, de nem Veres István, hanem felesége tulajdonolja azt a céget, amelytől a HM vásárolt."

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft