Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Félmilliárdos extraprofit Kőbányán?

2004.09.25. 13:38
Míg a kőbányai önkormányzat a csőd szélére került, addig Kulcsár Attila vallomása szerint Andó Sándor, a X. kerületi polgármester és két önkormányzati tisztségviselő óriási vagyont halmozott fel, írja a Magyar Nemzet. A kerületi polgármesteri iroda vezetője elmondta, az önkormányzat vétlen, a tranzakciók tudtán kívül történtek, és 2003 októberében polgári peres eljárást indított az elveszett - mintegy négymilliárdos - önkormányzati vagyon visszaszerzésére. A Magyar Nemzet cikkében megnevezettek a folyamatban lévő perre hivatkozva nem álltak a nyilvánosság elé.
Kulcsár Attila szerint a csőd szélére került kőbányai önkormányzat polgármestere, Andó Sándor, és az önkormányzat tisztségviselője óriási magánvagyont halmozott fel, írja szombati számában a Magyar Nemzet. Az érintettek a bróker számításai szerint megközelítőleg ötszázmillió forintos extraprofitot szereztek azzal, hogy törvénytelen tőzsdei műveletekkel többször is megforgatták az önkormányzat pénzét.

Kulcsár Attila ügyészségi vallomása szerint egykori ügyfelei között volt Kőbánya jelenlegi MSZP-s polgármestere, Andó Sándor, a kerület volt jegyzője, Neszteli István és Váradi János, a kerület tulajdonosi bizottságának egykori elnöke.

Maradt a követelés
Andó tavaly minderről úgy nyilatkozott, hogy a K&H Equities Rt. a X. kerületi vezetés tudta és megbízása nélkül forgatta az önkormányzat értékpapírjait, és a kőbanyai önkormányzatnak 2,5 milliárdja bennragadt az ügyben, és ezt a követelést azóta is fenntartják a K&H-val szemben.

A bróker vallomása szerint Karl Imre egykori MSZP-s képviselő kereste meg őt 1999-ben azzal az ajánlattal, hogy az önkormányzat bizonyos anyagi ellenszolgáltatás fejében a K&H Equitiesnél helyezné el a pénzét. Mivel Kulcsárnak az Equitiesnél keletkezett hiányok miatt egyre több pénzre volt szüksége, megállapodtak a feltételekben, és Karl ezután mutatta be a brókernek az akkori alpolgármestert, Andót, Nesztelit és Váradit.

A megállapodás szerint Kulcsár szabadon használhatta az önkormányzati portfoliót, de csak day-trade (napon belüli) ügyletekre, és tőzsdezárásra mindig vissza kellett állítania az eredeti értékpapír-állományt, hogy az önkormányzat értékpapírosztályának ne tűnjenek fel a műveletek. Az önkormányzati portfolió használatáért a bróker havi tizenötmillió forintot fizetett, amiből Karl Imre ötmilliót kapott, a három kerületi politikus a maradék tízmillión osztozhatott.

Kulcsár számításai szerint együttműködésük három-négy éve alatt összesen mintegy ötszázmillió forintot adott át az érintetteknek. A bróker azt állította, hogy a kőbányai önkormányzat az ő tevékenysége következtében hatalmas anyagi veszteségeket szenvedett el. A bróker hamis letéti igazolásokat és adásvételi szerződésekkel leplezte a törvénytelenségeket, erről együttműködő társai is tudtak.

Az önkormányzati pénzek mellett az önkormányzat vagyonkezelő cége, a Kőbeta Kft. is Kulcsáron keresztül fektette be pénzét. Erről Andó, Váradi és Neszteli már Karl Imre közbejárása nélkül állapodott meg a brókerrel, és ezért a polgármester és a képviselők további 5-5 millió forintos prémiumot kaptak. A vagyonkezelő cég azonban csak rövid ideig volt az Equities ügyfele, és nem keletkezett kára az ügyletekből. Ebben szerepet játszhatott az is, hogy a cég ügyvezetője sejthette a háttérmegállapodást, ezért szigorú kontrollt gyakorolt a portfolió felett.

Visszautasítják a vádakat

Szombaton többszöri megkeresésünk ellenére sem sikerült telefonon elérnünk a polgármestert.

A kőbányai polgármesteri iroda vezetője, Lőrincz Jenő közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben visszautasítja a vádakat.

A kerület önkormányzata és a polgármesteri hivatal vezetői "értetlenül és megdöbbenve állnak (...) az állítólagos Kulcsár-vallomáson alapuló újságcikk előtt" - áll a dokumentumban. "Visszautasítják a bizonytalan forrásokra hivatkozó alaptalan gyanúsítgatásokat és vádakat, melyek tisztázását jogi útra terelik" - írta Lőrincz Jenő.

2003 októbere óta perlik a brókercéget

A X. kerületi polgármesteri iroda vezetője rendkívüli sajtótájékoztatón ismertette vasárnap az önkormányzat szombaton kiadott közleményét és az üggyel kapcsolatos további adatokat. Elmondta, hogy 2003. október 6-a óta polgári peres eljárásban perlik a K&H Equitiest, járulékokkal együtt négymilliárd forintos értékben.

Álláspontjuk szerint a Magyar Nemzet cikke a folyamatban lévő bírósági ügy befolyásolására alkalmas.

Bár a K&H Equities és az önkormányzat 2000-ben kezdődött együttműködéséről szóló iratok ügyvédi titokvédelem alatt állnak, Lőrincz annyit elmondott, hogy a brókercég által az önkormányzat értékpapír-vagyonából lebonyolított 578 tranzakció közül csupán 9 történt az önkormányzat megbízásából és tudtával, az összes többi illegális tranzakció volt, melyekről az önkormányzat nem tudhatott. Lőrincz hozzátette, hogy az illegális tranzakciók között alig szerepelt egynapos tőzsdeügylet.

Az önkormányzati iroda vezetője azt is elmondta, hogy 2003 decemberében a bírósági ügy során a K&H Equities átadta az önkormányzatnak a tranzakciókkal kapcsolatos iratokat. Jegyzőkönyv rögzítette a grafológus-szakértő megállapítását, miszerint a papírokon nem az önkormányzat nevében eljáró személy aláírása szerepel.

Sajtótájékoztató, kérdések nélkül

Lőrincz Jenő a sajtótájékoztató végén az ügyben érintettek titoktartási kötelezettségére hivatkozva elzárkózott a további újságírói kérdésektől. Az ügyben érintett személyek nem jelentek meg a sajtótájékoztatón, így Andót és Nesztelit sem faggathatták az újságírók.

Nem készpénz
Fenntartásokkal kell kezelni azokat az információkat és híreszteléseket, amelyek nem hiteles ügyészségi forrásból adnak tájékoztatást Kulcsár Attila vallomásáról - közölte Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője a Magyar Rádióval.

Korábban Bene László országos rendőrfőkapitány is cáfolta azokat a sajtóinformációkat, melyek szerint a rendőrség egyes vezetői szivárogtatták volna ki Kulcsár Attila vallomásának részleteit, melyeket a Magyar Nemzet közölt. Az Országos Rendőr-főkapitányságon fontolgatják az esetleges jogi lépést a Magyar Nemzet ellen, mert az a kapitány szerint alaptalanul, bizonyítékok nélkül vádolt meg rendőrségi vezetőket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!