József, Bánk
-6 °C
0 °C

Nyilatkozatháború az 'Antall-merénylet kapcsán'

2001.07.25. 16:13
A szocialisták az Országos Rádió és Televízió Testülettel vizsgáltatnák meg azt a riportot, amelyben a Hét című műsor a múlt héten egy Antall József miniszterelnök ellen irányuló, végül a CIA által meghiúsított 1991-es merényletről számolt be. Az ellenzéki párt szerint az anyag Frei Tamás hírhedt bérgyilkosos riportjához hasonlóan alkalmas a "közbizalom és a köznyugalom rongálására". A műsor szerkesztősége visszautasítja a szocialisták vádjait, és elutasítja, hogy a párt beleszóljon egy műsor életébe.
Az MTV A Hét című műsorának szerkesztősége visszautasítja azokat a vádakat és feltételezéseket, amelyeket az MSZP tegnap közölt műsorunkkal kapcsolatosan a nyilvánossággal. Visszautasítjuk, hogy A Hét "hírlapi kacsákkal ... riogat". - áll a szerkesztőség szerdán kiadott közleményében. Az ügy közvetlen előzménye, hogy Lendvai Ildikó a szocialisták alelnöke kedden közleményében élesen bírálta a közszolgálati televízió működését, ezen belül pedig a Hét múlt heti adásának azon riportját, amelyben egy feltételezett Antall József miniszterelnök elleni merénylet tervéről számolt be a műsor.

Az elmélet, miszerint 1991-ben a KGB meg akarta gyilkolni a magyar kormányfőt, a műsorban a Kapu című folyóirat főszerkesztője, Brády Zoltán szájából hangzott el, ám mind Boross Péter akkori belügyminiszter, mind a Nemzetbiztonsági Hivatal cáfolta, hogy tudomásuk lett volna az akcióról.

A szocialisták szerint "hirlapi kacsa" a Hét riportja

"Csak a normális működési feltételek szétesése magyarázhatja azt, hogy A Hét műsora a közszolgálati televíziózáshoz méltatlanul hírlapi kacsákkal: az egykori miniszterelnök elleni merényletkísérlet hírével riogat, amelyet a közbiztonságért és nemzetbiztonságért felelős korábbi vezetők más orgánumokban kénytelenek cáfolni" - vélekedik Lendvai Ildikó szocialista politikus. Az MSZP ezért azt javasolja, hogy a riportot vizsgálja meg az ORTT is, mivel "legalább annyira alkalmas a közbizalom és a köznyugalom rongálására, mint az RTL Klub nagy botrányt kavart és az ORTT által már joggal elmarasztalt tudósítása egy hasonló esetleges merénylet áráról".

Merénylet Antall József ellen?
A "KGB egyes körei" kívánták likvidálni a magyar kormányfőt, vagy mert határozottan kiállt a Varsói Szerződés feloszlatása mellett, vagy mert egyszerűen lassítani akarták a rendszerváltást - állítja USA-beli dokumentumokra hivatkozva Brády Zoltán, a Kapu című folyóirat szerkesztője. A miniszterelnököt 1991. augusztus 20-án, a Budai Várban, ünnepi beszéde közben akarták meggyilkolni. Brády még azt is tudni véli, hogy a Szentháromság tér hatos szám alatti épület padlásteréből akarta a bérgyilkos leadni a halálos lövést. Az elmélet szerint a CIA tudomást szerzett a tervezett akcióról, és -vélhetően a merénylő likvidálásával- megakadályozta azt. Míg a belügyi tárcát és a titkosszolgálatokat egy személyben felügyelő Boross Péter úgy nyilatkozott, hogy nincsen tudomása az ügyről, az MDF akkori alelnöke, Horváth Balázs említést tett egy beszélgetésről, amelyben Antall elmondta neki, hogy meg akarják ölni.

A Hét szerkesztőségének nyugodt a lelkiismerete

A Hét szerkesztősége szerdai válaszában arra hivatkozik, hogy riportjukban ismertették Boross Péter véleményét is, emellett úgy vélik, a szocialisták nem velük, hanem Horváth Balázs volt belügyminiszterrel és Brády Zoltánnal vitatkoznak. "A szerkesztőség visszautasítja, hogy egy párt beleavatkozzon egy műsor életébe. A riport elkészítésénél a közszolgálati televízióhoz méltó alapossággal jártunk el. Nyugodt lelkiismerettel állunk bármilyen vizsgálat elé. Az RTL Klub ominózus bérgyilkos riportjával való összehasonlítás pedig már csak azért sem állja meg a helyét, mert ott egy statiszta szerepelt, nálunk pedig valóságos közszereplők: egy volt belügyminiszter és egy rangos folyóirat elismert főszerkesztője nyilatkozott" - áll a szerkesztőség közleményében.

Az ORTT-t hivatalosan ez ügyben még nem kereste meg a szocialista párt, sajtóközlemények alapján pedig nem vizsgálódnak - közölte az Indexszel Vékony Éva, a testület szóvivője.