Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Antall „örökösei” az MDF-et presszionálják

2006.04.18. 16:00
Magyarországon a rendszerváltozás sikeres befejezéséhez kormányváltásra van szükség – jelentette ki Jeszenszky Géza, az Antall-kormány volt külügyminisztere Antall József egykori munkatársaival tartott közös sajtótájékoztatóján. Az MDF is kormányváltást akar, viszont a rendszerváltozás már befejeződött - reagált az elhangzottakra Csapody Miklós, a párt országgyűlési képviselője.

"Antall József ma csodálkozna azon, hogy olyan emberek, akik őt, őszintén hiszem, hogy tisztelik és az ő tanításait, politikáját szeretnék folytatni, azok nem látják azt, hogy igazából Magyarországon a rendszerváltozás sikeres befejezéséhez arra van szükség, hogy kormányváltás legyen" – mondta Jeszenszky Géza az Antall-kormány egykori külügyminisztere az MDF székháza előtt.

Antall és a néppárt

Jeszenszky Géza kitért rá: Antall József alapvető célja a rendszerváltozás volt, s fontosnak tartotta, hogy stabil vezetése legyen az országnak, ezért az egyforma hátterű pártok koalícióját hozta létre 1990-ben.

Granasztói György volt brüsszeli nagykövet szerint az Antall József által képviselt politikai erkölcs pártállástól függetlenül minden közszereplőre érvényes kellene, hogy legyen, azonban napjainkban "nem erről van szó".

Tar Pál egykori washingtoni nagykövet szerint a baloldal azt próbálja sugallni, hogy Antall József az MDF-et támogatná abban, hogy ne segítse elő a kormányváltást. Mint mondta, Antall József politikája egy néppárt megteremtését célozta meg, és nem egy, a középosztály érdekeit képviselő kis párt létrehozását, amit a mostani MDF tűzött zászlajára. Hozzátette: a néppárti politikát a Fidesz vitte tovább.

"Nekünk az az érdekünk, hogy a Fidesz és a Magyar Demokrata Fórum ismét egymásra találjon, és hogy kibéküljenek" - fogalmazott Fassang Árpád, aki az Antall-kormány alatt az MDF etikai bizottságának elnöke volt.

A rendszerváltás befejeződött

Szűcs Ervin, Antall József egykori osztálytársa, a Piarista Diákszövetség elnöke bízik abban, hogy a hátralévő néhány napban az együttműködésnek ellentmondók is rádöbbennek arra, hogy az út, amelyet követnek, zsákutcába vezet.

Osváth György, Antall József egykori tanácsadója, a Nemzeti Kör tagja arra kérte az MDF képviselőjelöltjeit, hogy lépjenek vissza a Fidesz javára. Mint közleményében írja, vagy visszalép a harmadik helyen álló MDF-jelölt, vagy fenntartja jelöltségét, és akkor a bal-liberális koalíciót támogatja.

A kormányváltást az MDF is akarja, viszont a rendszerváltozás már befejeződött, Antall József volt miniszterelnök politikai tevékenységének köszönhetően – mondta Csapody Miklós, az MDF országgyűlési képviselője. "Az, hogy most Antall József politikai örökségét megpróbálják saját pártja ellen fordítani, kampánytémává tenni, az méltatlan a Jeszenszky Géza, Tar Pál, Granasztói György és mások által emlegetett Antall József-i örökséghez" - jelentett ki a politikus.