Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A magyar médiát elemzi az antiszemitizmus.hu

2004.05.06. 13:13
Az országos terjesztésű politikai napilapok, valamint a Demokrata, a Kossuth rádió és a tévék egyes műsorainak elemzésével akar segítséget nyújtani az antiszemitizmus.hu annak eldöntésében, hogy a magyarországi közbeszédben mi számít zsidóellenességnek, és mi nem. A szerkesztők tartanak attól, hogy a nyugat-európai baloldali közbeszédben már elterjedt "új antiszemitizmus" átragad az itthon még szigorúan nem antiszemita baloldali lapokra is.
Az Európára ma jellemző "új antiszemitizmusra" akarja felhívni a figyelmet az antiszemitizmus.hu oldal. A szájt szerkesztői négy napilap valamint egy hetilap, a Kossuth adó, a tévék, a Jobbik és a gondola.hu honlapjának szemlézésével és tartalmuk elemzésével akarnak segíteni abban a még a nyugat-európai baloldali közbeszédben sem egyértelmű kérdésnek az eldöntésében, hogy mi számít antiszemitának, és mi például Izrael jogos bírálatának. Szántó T. Gábor, a Szombat című hetilap főszerkesztője, a honlap alapítója csütörtökön mutatta be a szájtot.

Izrael a legveszélyesebb

Szántó egy felmérésre hivatkozva azt mondta, hogy Európában a lakosság 59 százaléka a világbékét leginkább fenyegető államnak Izraelt tartja. Megítélése szerint mindez egy a lélektanban is jól ismert állapotnak tudható be, az úgynevezett azonosulásnak az agresszorral. Ez változtatta meg szerinte a spanyol közvéleményt is: a madridi robbantásokkal az iszlám terroristák elérték céljukat, a spanyolok kivonták csapataikat Irakból.

Új anticionizmus=új antiszemitizmus

A szélsőjobboldal antiszemitizmusa helyett Szántóék a Nyugat Európában egyre inkább baloldalon terjedő "új antiszemitizmust" elemzik, ami szerintük a felvilágosodásban gyökerező racionalizmusra, a marxi internacionalizmussal szemben álló izraeli nemzetállamra és a heves Amerika-elleneségre vezethető vissza. Az új antiszemitizmusra példa, hogy míg otromba primitívségnek számít Nyugat-Európában a holokauszttagadás, "a baloldali diskurzusban" is gyakorta párhuzamot vonnak Izrael palesztinpolitikája és a holokauszt között. "A holokauszt miatt kialakult bűntudatot könnyíti meg, hogy az izraeli áldozatból egyszerre uralkodó válik" - mondta Gadó János, a honlap munkatársa.

Izrael, a kollektív zsidó

Gadó szerint maga az antiszemitizmus, de az antiszemitizmus vádja is gyakran politikai eszköz. "EU-s sztenderd Izraelt támadni" - mondta. Megítélése szerint ma Izrael állam jelenti a kollektív zsidót, azt a zsidót, akit régen minden baj okozójának tartottak. Gadóék szerint a mai magyar baloldali újságírás szigorúan nem antiszemita, de mivel mindenben a Nyugat-Európai baloldali sajtót tartja etalonnak, ezzel az ott megengedett anticionista nyelvezetet is átveheti.

Eldöntik a kérdést

A szerkesztők szerint mindez azt bizonyítja, hogy nincs közmegegyezés, mi számít antiszemitizmusnak és mi nem. "Ha valaki nem tudja, hogy egy kijelentés, jelenség antiszemitának számít-e, annak segítséget nyújt a szájt" - mondta Szántó. Gadó János szerint kezdeményezésük bizonyosan vitákat fog gerjeszteni, de ők csak azt akarják megmutatni, mi fér bele a normális közbeszédbe.