Előállításokkal végződött a jegyirodás tüntetés

2008.04.11. 13:38

Fontosabb részletek
 • Az antifasiszta és a szélsőjobb oldalon is, nagy rendőri készültség mellett, több ezer tüntető jelent meg péntek délután a Hollán Ernő utcai jegyiroda közelében.
 • Gyurcsány Ferenc és Gerhard Schröder is megjelent a demonstráción, a miniszterelnököt vastaps fogadta.
 • Három szélsőjobboldali tüntetőt a rendőrök beengedtek a kordonon, hogy jegyet vehessenek a Hungarica együttes koncertjére.
 • Az újlipótvárosi tüntetés vége után pár száz szélsőjobbos elkezdett vonulni a Belvárosban. Budaházyt, Tomcatet és pár tucat tüntetőt előállítottak.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • cikkünk a témában:

  Gyurcsány Ferenc is ott lesz

  Csütörtökön derült ki, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is elmegy a pénteken arra az antifasiszta demonstrációra, amelyet azért szerveznek, mert radikális szervezetek egy jegyirodánál akarnak tiltakozni, amiért állítólag magyarsága miatt nem szolgáltak ki egy fiatal lányt. Hétfőn már lezajlott egy hasonló esemény, akkor az antifasiszták voltak többen. A miniszterelnök arra kérte a parlamenti pártok vezetőit, ők is jelenjenek meg a demonstráción.

 • cikkünk a témában:

  Halálos fenyegetés a jegyirodás ellentüntetés fideszes szervezőjének

  Halálos fenyegetéseket kapott, ezért családjával a lakásából is el kellett költöznie Szabó György 13. kerületi fideszes önkormányzati képviselőnek, aki a Hollán Ernő utcában felgyújtott jegyirodánál tartott hétfői ellentüntetést szervezte. A politikus felszólította a miniszterelnököt, hogy ne menjen el a délutáni demonstrációra, és távolmaradásával segítse elő az újfasiszták elleni küzdelmet. A jegyirodához péntek reggel ellátogatott Sólyom László köztársasági elnök is.

 • cikkünk a témában:

  Korlátozzák közlekedést a délutáni tüntetések környékén

  Péntek délután a jegyirodás tüntetések miatt este 6-ig tilos az újlipótvárosi Hollán Ernő utca környékén parkolni, több utcában megállási tilalmat rendeltek el. A várható tömeg miatt módosított útvonalon járnak a 76-os és a 79-es trolik.
 • cikkünk a témában:

  Schröder is elmegy demonstrálni a Hollán Ernő utcába

  A Budapesten tartózkodó Gerhard Schröder volt német kancellár is elmegy a délutáni ellentüntetésre a fővárosi Hollán Ernő utcába. Schröder látogatását az MTV Híradója jelentette be kormányközeli forrásra hivatkozva.
 • Felkészült a rendőrség, jelentette tudósítónk. A Hollán Ernő utca környéki kereszteződéseket kordonokkal zárták le, hogy elkülönítsék egymástól a két tábort. Tucatnyi rendőrségi kisbusz, valamint egy Ikarus negyven rendfenntartóval áll a környéken.

  Semmi nem utal arra, hogy tüntetés lesz. A legtöbb környékbeli üzlet és a jegyiroda is nyitva van, sőt a jegyiroda a tüntetés alatt is nyitva lesz.
 • Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes "egészségi állapota nem teszi lehetővé a ma délutánra a Hollán Ernő utcai jegyiroda elé meghirdetett antifasiszta tüntetésen való részvételt, noha annak célkitűzéseivel maga is messzemenően egyetért."
  Kerületi politikusok érkeznek innen-onnan
 • Szabó György fideszes önkormányzati képviselő ügyében zaklatás miatt indított eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság ismeretlen tettes ellen, egyben intézkedtek a politikus védelméről. Szabó György a IV. kerületi kapitányságon tett bejelentést, hogy mobiltelefonján folyamatosan fenyegető telefonhívásokat kap ismeretlen személyektől.
 • A Fidesz Ifjúsági Tagozata a leghatározottabban elítél minden rasszista és kirekesztő megnyilvánulást - áll a szervezet pénteki közleményében, amely nyílt provokációnak minősíti a miniszterelnök részvételét a péntek délutáni újlipótvárosi tüntetésen.

  A kormányfő azon bejelentése, hogy részt vesz a délutáni tüntetésen "nem egyszerűen felelőtlenség, hanem nyílt provokáció is. Gyurcsány Ferenc ezzel nem csupán megsokszorozott nyilvánosságot biztosít e marginális csoportoknak, de személyes jelenléte éppen azokat a célokat hitelteleníti, amelyeket az ellentüntetők meghirdettek".

  (MTI)

 • Kiküldik a bámészkodókat, járókelőket a rendőrök a Hollán utcai jegyiroda környékéről. A területre innentől fogva csak lakcímkártyával lehet majd bejutni a tüntetések végéig.
 • Már több száz rendőr tartózkodik az újlipótvárosi Hollán Ernő utcában és környékén a 4-kor kezdődő szélsőjobbos felvonulás és az antifasiszta ellentüntetés miatt. A rendőrség a Broadway jegyiroda védelmében és két csoport szétválasztása érdekében nagy erőkkel vonult fel, és kordonokat állított a Hollán Ernő, a Budai Nagy Antal és a Katona József utcában. A demonstráción résztvevő Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel a Szent István parkban találkoznak az ellentüntetők, és onnan vonulnak a Hollán Ernő utca felé. A szélsőségesek a Nagykörút irányából készülnek felvonulni. (FH)

  Fotó: Barakonyi Szabolcs
 • Baráti találkozó zajlik a Hollán Ernő utca rácsokkal övezett szegletében, feltűnt Tóth József polgármester és egy közleményt nyújtott át az ellentüntetés szervezőinek, amelyben XIII. kerület mind a négy frakciója, az MSZP, a Fidesz-KDNP és az SZDSZ, elítéli a szélsőséges megnyilvánulásokat.
 • Egyre több a rendőrautó és van két rabszállító is a helyszínen, illetve létrehoztak egy demilitarizált zónát a Hollán Ernő utca kellős közepén 150 méter hosszan, ami elválasztja a két tábort egymástól.
 • 50 szélsőjobbos gyülekezik a Jászai Mari téren. Egyelőre tanácstalanul álldogálnak és beszélgetnek.
 • Jelentősen megugrott az utca erkélynépessége, a balkonok felén, illetve az ablakok mögött kortól függetlenül várja a publikum a show-t. Megjegyzendő, hogy nagy a dokumentálók száma is, az Index tudósítója első ránézésre 7 darab videokamerát és fényképezőt fedezett fel az erkélyeken.
 • Egyelőre híre sincs a Gyurcsány Ferencnek, csak előretolt hadállásai jelentek meg a Hollánnál. Az őrezred egyik vezetője személyesen fésüli át a környéket. Kockás zakójában megpróbál civilnek látszani, de nem megy neki.
 • Fémkordonokat húzott a rendőrség a Budai Nagy Antal utca és a Pozsonyi út, a Szent István körút és a Hollán Ernő utca, valamint a Katona József utca és a Hollán Ernő sarkán, itt tehát nem lehet átjutni gyalog sem.
 • Idilli a hangulat, az SZDSZ kerület frakcióvezetőjének helyettese egy foltos kutyát fegyelmez, majd az ellentüntetésre egy Fidesz zászlóval érkező kerületivel vált szót.
 • Gyurcsány Ferenc negyed ötre érkezik a Tátra utcai rendőrörs elé, kérdés, hogy milyen elbánásban lesz része, mindenesetre az MSZP budapesti elnökét, Burány Sándort a rendőrök nem engedték be a sajtónak és a neves embereknek fenntartott demilitarizált zónába. Az Index szemébe tűnő SZDSZ-es politikusok - Bőhm András pl. - viszont maradnak a tömegben.
 • A háttérben női hang sipákol: "helló, helló", hallatszik. Aztán kiderül, az egyik rohamrendőr telefonja csörög így.
 • Fotó Huszti István

  Ez a felirat fogadta Reakció című lap munkatársait, amikor Tomcat boltjához érkeztek tüntetni.
 • Folytatjuk a névsorolvasást: megérkezett Herényi Károly MDF-frakcióvezető, Schmuck Andor baráti társaságával, a Hollán Ernő utcai Ádám étterem ajtajában Garas Dezső áll.
 • Alig maradtak a szélsőjobbosok oldalán, 3 kopasz, ketten közülük mellényben, és körülbelül egy tucat idősebb ember ácsorog. Egy nő azt skandálja: szabad szegfűt akarok!
 • Örömködni kezdett a tömeg, az apropó: felmutatták a „Nem kérünk a nácikból!” transzparenst. Közben gyűlik az MSZP-vezérkar: Kiss Péter kancelláriaminiszter és Szekeres Imre, a honvédelmi tárca vezetője ballag a rendezvényre.
 • Megkezdődött az ellendemonstráció. Megkértek mindenkit, hogy mellőzzék a jelszavak skandálását, és bejelentették, hogy ma van a költészet napja, ezért most felvételről versek hangzanak el Végvári Tamás és Latinovits Zoltán előadásában.
 • Nagy csapatokban érkeznek emberek az ellentüntetésre, tömegbecslésben nem jártas kollégánk sok százra becsüli a jelenlévők számát.
 • Megérkezett a helyszínre Gyurcsány Ferenc, árnyékában Gerhard Schröder volt német kancellár vonul. A kormányfői mellkason egy fehér szalaggal kombinált kokárda. Amikor az Index a kísérettől arról érdeklődik, mit is jelképez ez a kitűző, rövid a válasz: nem tudom, a mai napra találták ki.
 • 500 és 1000 közötti a szélsőjobbosok létszáma a Jászai Mari téren. Tomcat köszönetet mondott a rendezvényhez csatlakozóknak. Kikérte magának, hogy fasiszták volnának, azt mondta, nagyon sok zsidó is van a soraikban. Fél 5 körül elindulnak a jegyiroda felé.
 • Gyurcsány Ferenc háta mögött pár méterrel egy nő megjegyzi, „ez most nem róla szól”, ehhez képest vagy három perce tapsolja a tömeg. Sípok hangja is hasítja a levegőt, hogy támogató vagy ellenséges fújásról van szó, azt egyelőre nem lehet megállapítani.
 • Több százan vannak
 • Átvonulnak a szélsőjobbosok a Budai Nagy Antal utcába felállított kordonhoz. Azt mondják, hárman bemehetnek a kordon mögött lévő jegyirodába, ahol letesztelhetik, hogy kiszolgálnak-e magyarokat. Aztán átmennek majd valahová, de az egyelőre nem derült ki, hogy hová. Tomcat azt mondta, hogy ha az antifasisztáknak nem kellett három nappal előbb bejelenteniük rendezvényüket, akkor nekik sem kell. A jegyirodát egyébként már régóta nem lehet megközelíteni, csak lakcímkártyával.