Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Szabadlábon védekeznek az előállított tüntetők

2004.05.10. 10:50
Hivatalos személy elleni erőszak miatt jár el az ügyészségi nyomozóhivatal a kendertüntetésen előállított két ellentüntető ügyében. Öt társuk ügyében a bíróság ítélkezik a rendzavarás miatt indított szabálysértési eljárásban.
Verekedés tört ki az ellentüntetők és a rendőrök között a vasárnap délutáni, Kossuth téren megtartott kendertüntetésen. A demonstráció zavartalansága érdekében felállított kordonon kívül összegyűlt mintegy harminc ellentüntető csoportjából a Szabad Magyarországért Mozgalom vezetőjét is kiemelték és elvitték a rendőrök. Rajta kívül még hat személyt állítottak elő a rendőrök, több rendzavarót pedig kivezettek a Kendermag Egyesület tüntetéséről.

Síppal, dobbal

Meghallgatásukat követően, vasárnap este tíz után már szabadon is engedték azt a hét embert, akiket azért állítottak elő, mert megzavarták a Kendermag Egyesület tüntetését. Öt ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság indított szabálysértési eljárást rendzavarás miatt - tudta meg az Index a BRFK sajtóreferensétől. Esetükben feltehetőleg az V. és XIII. Kerületi Bíróság hoz majd ítéletet. A rendőrségi közlemény szerint azért állították elő őket, mert sípolással, dobolással, fütyüléssel megzavarták a rendezvényt, majd a rendőri felszólításnak sem tettek eleget.

Hivatalos személy elleni erőszak

Tekintse meg képeinket!
További két ellentüntető ügyében hivatalos személy elleni erőszak miatt jár el a Fővárosi Ügyészségi Nyomozóhivatal - tájékoztatta az Indexet Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Kozák László, a BRFK szóvivője az MTI-nek elmondta: a hivatalos személy elleni eljárást azért indították, mert "két tüntető megtépte a rendőrök ruháját és megharapta őket." Az Index úgy tudja, hogy egyikük a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom aktivistája, akit a rendőrök a földre tepertek, és úgy állítottak elő.

Rendzavaró

Takács András a Szabad Magyarországért Mozgalom vezetője az Index érdeklődésére elmondta, azért volt jelen a Kossuth téren, hogy mint újságíró tudósítást adjon lapjának, a Palotai Polgárnak. Állítása szerint a tüntetés szervezője, Juhász Péter szólt a helyszínen tartózkodó Gergényi Péternek, Budapest rendőr-főkapitányának, hogy vitessék el. Ezután a színpadnál fotózó Takács Andrást "Gergényi parancsára tíz kommandós" kivezette a kendermagos tüntetők közül. Ellene rendzavarás miatt indult eljárás, de ennek "mibenlétét nem határozták meg".

Takács szerint "abszolút törvénytelenül járt el a rendőrség", hiszen semmit nem találtak nála, amivel a rendzavarást megvalósíthatta volna. A Szabad Magyarországért Mozgalom vezetője panasszal élt az eljárás miatt, és jogi lépéseket fontolgat az ügy miatt.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft