Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Önkormányzat: csemeteinkubátor politikusoknak

2006.08.30. 11:02
Képviselők, vezető pártemberek egyetemről, főiskoláról kilépő gyermekei tűntek fel idén nagy számban a pártok listás és egyéni jelöltjei között. Protekció vagy saját teljesítmény? Az atyák szerint természetesen a lányok és fiúk egytől egyig saját jogon pályáznak a fizetős önkormányzati állásokra. A legnagyobb politikuskeltető Angyalföldön alakult ki, itt indul a KDNP-s Harrach Péter fia, a fideszes Kosztolányi Dénes lánya és a szocialista polgármester, Tóth József fia. A Keller család is az önkormányzatok felé fordult: László Törökbálinton küzd a polgármesterségért, Ádám fia a szomszédban próbál képviselői állást szerezni.

A XIII. kerületben együtt pályázik az önkormányzat képviselőségre egy Harrach és egy Kosztolányi. Egyikőjük sem az Orbán-kormány idején hatalmon volt gárda tagja, huszonéves fiatalok, akik most startolnak először a jobboldali pártszövetség fizetett posztjaiért.

Háborús helyzetben

A Fidesz és kereszténydemokrata szövetségese Kosztolányi Dénes választókerületi elnök vezetése alatt szinte teljesen lecserélte a mostani kerületi frakciót, önkormányzatijelölt-gárdája jelentősen megújult. A cserék mögött az angyalföldi Fideszben kirobbant belharcok állnak. Az ellentétek még 2002-ben keletkeztek, amikor a Fidesz-lerakatként működő MKDSZ három képviselője - cserbenhagyva az anyapártot - váratlanul saját frakciót alapított az önkormányzatban. A párt viszont fegyelmivel és kizárással honorálta ezt az azóta budapesti KDNP-elnökké avanzsáló Molnár Bélának.

Viszont a KDNP 2006-ra jelentősen megerősödött a kerületben a Fidesz rovására, és Kosztolányi támogatásával megbuktatta a kerületi tagság támogatásával polgármesterség-jelöltségre pályázó Weszelovszky Zoltánt. Weszelovszky a nyáron ki is lépett a pártból. A Fidesz helyi szervezetében ekkor fogalmaztak meg egy Orbán Viktornak címzett nyílt levelet, és azt kérték a pártelnöktől, hogy távolítsa el Angyalföldről a Budán, a XII. kerületben frakcióvezetősködő Kosztolányit és KDNP-s barátait. A kérés nem talált meghallgatásra, a helyi szervezet hiába szavazott meg bárkit, a jelöltállítás kicsúszott a kezükből. Az Index információi szerint a július 13-án a képviselőjelölésekről döntő taggyűlésen Kosztolányi Rita egyetlen szavazatot kapott, Harrach Tamás kettőt, augusztusra mégis mindketten befutó helyre kerültek a listán.

Kampányból jöhet


Kosztolányi Dénes azt mondta az Indexnek, hogy 26 éves lánya a Fideszben végzett eddigi munkája alapján szerezte meg a XIII. kerületi 4. egyéni választókerületet és előkelő listás helyét. Végzős joghallgató lánya jelölését az is indokolta, hogy jelentős tapasztalatokat szerzett "Kádár János egykori bázisterületében" az önkormányzat pénzügyi bizottságának külső bizottsági tagjaként.

Kosztolányi azt állította, a pártban alapelv, hogy azok indulhatnak az önkormányzati helyekért, akik kivették részüket az országgyűlési választás kampányából. Így kapott befutó helyet Harrach Péter fia is, aki az áprilisi választások idején Kosztolányi kampányfőnöke volt. (Kosztolányi 31,8-68,2 arányban maradt alul a szocialista Szanyi Tiborral szemben.) A helyi fideszes jelöltek között van még egy Stumpf István is, ő azonban nem rokona az egykori kancelláriaminiszternek.

Egészségügyi okok miatt

Jelölt lett a kerület eddig háromszor megválasztott szocialista polgármesterének fia, Tóth Péter is. Az MSZP-t erősítő fiatalember indításáról Borszéki Gyulát, az MSZP XIII. kerületi szervezetének elnökét kérdeztük. A polgármester fiát - aki már diákként részt vett szocialista kampányokban - a tartalékkörből választották ki, mondta el Borszéki, amikor a júniusi jelöltállítás után megbetegedett a párt egyik tekintélyes helyi képviselője, Fejér Józsefné, és visszalépett az angyalföldi 16-os számú kerületből.

A Magyar Nemzet korábban azt írta, hogy a döntés ellen többen háborognak az MSZP-ben, mert a június 9-én még Fejérnét támogató kerületi küldöttgyűlés a visszalépés után nem ült össze. Megpróbáltuk megkérdezni Tóth József polgármestert is arról, hogy a családi kötődés befolyásolhatja-e a testületi munkát, ha október 1-én mindkettejüket megválasztják, titkárságán azonban Borszékihez irányítottak minket.

Hazai pálya


Keller Ádám

A MSZP–SZDSZ-koalíció jelöltje Budaörs 9. számú választókörzetében Keller László fia. A 25 éves Keller Ádám a helyi MSZP-elnök, Kisfalvi Péter szerint egyáltalán nem "a futottak még kategóriában" került a szocialista képviselőjelöltek közé, és nem az apjának köszönheti a biztosnak tűnő testületi helyet. Kisfalvi szerint az ifjabb Keller négyéves környezetvédelmi bizottsági külsős ténykedése és közel tízéves MSZP-tagsága révén bizonyult megfelelő választásnak a helyi tagság szemében.

Tény az is, hogy a koalíciós megállapodás alapján vétójoggal rendelkező SZDSZ, amely jelenleg Wittinghof Tamás személyében a város polgármesterét adja, nem emelt szót ellene, jóllehet az idősebbik Keller az áprilisi választáson kifejezetten az SZDSZ ellen kampányolt. A szabad demokraták azért nem felejtették el Kellernek a dolgot; a szomszédságban, Törökbálinton polgármesteri címre törő egykori közpénzügyi államtitkár mellé nem sorakoztak fel a liberálisok.

Rendes radikális


Székely Péter

A többiektől eltérően egy gyökeresen különböző világnézetű pártban exponálta magát a fővárosi SZDSZ-politikus és Szerencsejáték Zrt.-vezérigazgató, Székely Gábor fia. A 32 éves Székely Péter már gimnazistakorában, 1990-ben tagja lett az akkor alakuló Munkáspártnak, 1999-től pedig elnöke a Baloldali Front – Kommunista Ifjúsági Szövetségnek. Az ifjabb Székely most a Munkáspárt főpolgármester-jelöltjeként küzd a fővárosra szerinte bélyeget nyomó "liberális rombolás ellen". Székely Gábor az Indexnek azt mondta, hogy a családban nem probléma a világnézeti különbség, otthon ugyanis nem politizálnak. A BKV felügyelő-bizottsági elnöki posztját is betöltő apa szerint a radikális fiú "rendes gyerek", bár jól olvasta Marxot. Ő azonban ebben semmi kivetnivalót nem lát, hiszen "aki fiatal korában nem radikális, annak nincsen szíve, aki viszont öregkorára is az, az nem normális".

Új reménység

Egyértelműen az MDF pártjára állt a XV. kerületben induló polgármesterfiú, Derce Tamás Péter. A huszonéves fiatalember engedett a káderhiánnyal küzdő, de a korábbi szövetségestől függetlenül induló MDF rábeszélésének, és az önkormányzati ügyekben bejáratott névvel a kerület 2. számú körzetében méretteti meg magát az MDF színeiben. Apja, az egykori SZDSZ-renegát Derce Tamás 2002-ben még a Fidesz és az MDF közös jelöltjeként indult sikerrel újraválasztásáért, az akkori támogatók közül azonban idén már csak az Újpestért Egyesület tartott ki a független kerületi vezető mellet. Októberben az idősebb Dercének is lesz fideszes ellenfele: Wintermantel Zsolt.