Géza
-11 °C
-4 °C

Simicska Lajos feljelentést tett

2003.02.14. 10:22
Feljelentést tett az Országos Rendőr-főkapitányságon Simicska Lajos, az APEH korábbi elnöke az adóhivatal adatbázisának lemásolása és kimentése kapcsán - írja a Magyar Nemzet. A lap korábbi értesülése szerint a pénzügyminiszter utasítására még tavaly nyáron az APEH teljes adatbázisát adathordozókra mentették és elszállították az adóhivatal épületéből.
Államtitoksértés és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt feljelentést tett az Országos Rendőr-főkapitányságon Simicska Lajos, az adóhivatal volt elnöke az APEH adatbázisának lemásolása és kimentése kapcsán - írja a pénteki Magyar Nemzet.

Simicska szerint súlyos állambiztonsági és nemzetgazdasági kockázatot jelent több millió magyar állampolgár és több százezer vállalkozás teljes adatállományát kiemelni az APEH informatikai rendszerének ellenőrzés alól. Simicska úgy véli, erre a műveletre nem volt szükség, mivel az adóhivatal többszörös adatmentési mechanizmusa kizárja az adatvesztés lehetőségét, és biztosítja a változó adatok tárolását. Az APEH volt elnöke megdöbbentőnek nevezte, hogy külső vállalkozók hozzáférjenek az adóhivatal informatikai rendszeréhez.

A Magyar Nemzet az ügyről február 7-i számában azt írta: a pénzügyminiszter utasítására még tavaly nyáron az APEH teljes adatbázisát adathordozókra mentették és elszállították az adóhivatal épületéből. Az így kijuttatott adatok kezeléséhez és értelmezéséhez szükséges szoftverekhez később, az úgynevezett hosszú bájtok éjszakájának vizsgálata során juthattak hozzá azok a megbízók, akik a vizsgálatokat a háttérből irányították. Az APEH az adóhatóság számítógépes rendszerének felülvizsgálatára a Hunaudit Kft-t kérte fel.

Simicska szerint a kimásolt adatokkal sok pénzt lehet keresni, sőt, bizonyos adatállományt akár át is lehet írni.

Az Országgyűlés költségvetési bizottságának ellenzéki képviselői kezdeményezték, hogy a testület következő ülésén a pénzügyminisztert és az APEH elnökét is hallgassák meg.