Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Medgyessy lemondását követeli az MDF

2003.03.12. 15:56
Az APEH adatmentési ügyről készült ombudsmani jelentés megállapításai alapján a személyi konzekvenciák levonására szólítja fel a pénzügyminisztert és a miniszterelnököt az MDF-es Szászfalvi László. Az Országgyűlés emberjogi bizottságának elnöke ismertetve Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman állásfoglalását, az elmúlt 12 év legnagyobb törvénysértésének minősítette az adóhatóság adatállományának kimásolását.
László Csabának le kell mondania, Medgyessy Péternek pedig fel kell őt mentenie azt megelőzően, hogy ő is lemond - vázolta az APEH-ügy konzekvenciáit az MDF-es Szászfali László.

Jogellenes, jogellenes, jogellenes

A parlament emberjogi bizottságát vezető politikus elmondta, hogy a testület februári meghallgatásai után az adatvédelmi ombudsman befejezte az APEH-nál folytatott vizsgálatát. Péterfalvi Attila arra a következtetésre jutott, hogy a pénzügyminiszter utasítására jogellenesen továbbítottak a minisztériumba adatokat, ott jogellenesen tárolták azokat, de jogellenes volt az APEH-en belüli adatállomány kimásolása és elkülönített őrzése is. Az ombudsman szerint az adatállományt csak az érintettek beleegyezésével vagy törvényi felhatalmazással lehetett volna a miniszter utasításának megfelelően felhasználni, ám ezek nélkül a személyes adatok kimentése az állampolgárok alkotmányos rendbe vetett hitét ingatja meg. Péterfalvi állásfoglalásában felszólítja a pénzügyi tárca vezetőjét a jogellenes adatkezelés abbahagyására és a kimentett adatállomány megsemmisítésére.

Súlyos szavak konzekvenciái

Szászfalvi az országgyűlési biztos "súlyos szavai" alapján úgy vélekedett: az eset az elmúlt 12 év legnagyobb törvénysértése, sőt - mint mondta - az APEH fennállása óta nem történt a személyes adatok kezelésében ilyen súlyú jogsértés. Az MDF-es politikus kijelentette: az emberjogi bizottság ellenőrzési albizottsága vizsgálja majd az ombudsmani állásfoglalást, de - ha napirendre tűzik -, a nagybizottság is megtárgyalja azt. Az ombudsman jelentése fegyelmi vizsgálatot indítványoz az adatmentésben résztvevő köztisztviselők, így az APEH elnöke ellen. Szászfalvi szerint viszont a kormánynak a politikai felelősséget is vállalnia kell a történtekért. Miután a mentés László Csaba állítása szerint a kormány döntése alapján történt, a politikus szerint mind a pénzügyminiszternek, mind a kormányfőnek "le kell vonnia a személyi konzekvenciákat".