Szilárda
-4 °C
3 °C

Körözött bűnözőket is találtak a Művészetek Palotája építkezésén

2004.09.16. 08:05
Körözött bűnözők is horogra akadtak a Budapesten épülő Művészetek Palotájának területén a tegnapi adóhivatali ellenőrzésen - írja a Népszabadság. A lap értesülései szerint a Demján-érdekeltségbe tartozó generálkivitelező Arcadom Rt. minőségbiztosítási rendszere alapján kizárólag minősített alvállalkozókkal köt szerződést kikötve, hogy az alvállalkozó cégek csak a törvényi előírásokat betartva tevékenykedhet a beruházás megvalósításán.
A Művészetek Palotája építkezésén szerdán lezajlott vizsgálatban hatvan adóhivatali alkalmazott, köztük 52 revizor vett részt. Az APEH azt kutatatta, hogy az állami megrendelésre készülő beruházáson dolgoznak-e illegálisan alkalmazott munkások. A munkaügyi razziát több tucat rendőr biztosította.

Kordonnal vették körül

Az APEH emberei illegális bevándorlókat és szökésben lévő bűnözőket is találtak a Nemzeti Színház mellett állami megrendelésre épülő Művészetek Palotája építkezésén - értesült a Népszabadság. Az ellenőrzés idejére rendőrségi kordonnal körülvett munkaterületről csak akkor jöhettek ki az építkezésen dolgozók, ha a revizorok által felvett jegyzőkönyvet felmutatták a kapuban posztoló rendőröknek. A munkaügyi razzia végleges eredménye egy-másfél hónap múlva derül csak ki, az adóhivatalnak ugyanis addig át kell vizsgálnia a több száz jegyzőkönyvet, valamint ellenőrizni az utólag benyújtott munkaszerződéseket.

Van minőségbiztosítás

A Művészetek Palotáját generálkivitelezőként építő Arcadom Rt. adatai szerint átlagosan három-négyszázan dolgoznak naponta a Nemzeti Színház melletti beruházáson. A napilap információi szerint a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó társaság több mint száz alvállalkozói szerződést kötött, az ellenőrzés napján körülbelül ötven cég végzett munkát. Az Arcadom minőségbiztosítási rendszere szerint csak minősített alvállalkozókkal kötnek szerződést egy-egy tender kihirdetése után. Noha a társaság kiköti, hogy az alvállalkozók csak a törvényi szabályozás keretein belül működhetnek, azt nem vizsgálják, hogy a megbízott cégek, illetve azok alvállalkozói milyen szerződést kötnek - vagy nem kötnek - az alkalmazottakkal.

210 milliárd büntetés

Egy efféle ellenőrzés során jellemzően az érintettek tíz százaléka tudja azonnal bizonyítani, bejelentette őket munkaadójuk, a többi esetben ezt utólag kell igazolni. A korábbi ellenőrzések statisztikái azt mutatják: egy-egy építkezésen a munkások negyede-ötöde dolgozik feketén. Az APEH tavaly több mint 370 ezer ellenőrzést végzett az országban, s ennek nyomán 210 milliárd forint folyt be. Ebből százmilliárd forint a közép-magyarországi régióban gyűlt össze. A revizorok az idén fokozottan ellenőrzik majd az építkezéseket, illegális munkavállaló után kutatva. Tavasszal már volt hasonló ellenőrzés: a revizorok a veszprémi plaza építkezésén jártak, ahol számos feketemunkást találtak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!