Erik, Alexandra
EUR 383,26 Ft
USD 365,12 Ft
9 °C
23 °C

'A Nagy Testvér meglop téged!'

2003.02.17. 19:20
Az APEH-es adatmentéssel kapcsolatban a Nagy Testvér meglop téged címmel intézett interpellációt a miniszterelnökhöz Kövér László fideszes képviselő. László Csaba szerint az APEH adatállományát azért mentették lemezre, hogy utólag ne lehessen vita tárgya az, mit örökölt a jelenlegi kormány az előzőtől. A pénzügyminiszter állítja, semmilyen adótitoksértés nem történt.
A Nagy Testvér meglop téged címmel az adóhivatal "példa nélküli" adatmentésével kapcsolatban intézett interpellációt Kövér László (Fidesz) hétfőn a miniszterelnökhöz. "Miért másolták le és emelték ki több millió magyar állampolgár és több százezer gazdasági vállalkozás teljes adatállományát az informatikai rendszer ellenőrzése alól?" - tette fel a kérdést.

Kövér László elmondta, hogy a pénzügyminiszter által elrendelt adatmentéssel egy külső, komoly referenciával nem rendelkező céget bíztak meg, amely ezáltal megismerkedhetett APEH teljes, államtitkot képező informatikai adatbázisával.

Az ellenzéki politikus a vonatkozó törvényeket idézve kijelentette: a cég nemcsak indokolatlanul, de illetéktelenül is jutott államtitkok birtokába. Kövér László az APEH elnökének, Király László Györgynek egy interjúban elhangzott szavait idézve aláhúzta: nem lehet minden kétséget kizáróan igazolni, hogy a kimásolt adatbázis nem került ki az APEH-ből.

A pénzügyminiszterhez fordulva feltette a kérdést: miért adott utasítást az adatmentésre, tudott-e az akcióról a miniszterelnök, a belügyminiszter, vagy a kancelláriaminiszter? Indít-e az ügyben a rendőrség nyomozást, történt-e máshol is ilyen adatmásolás - kérdezte Kövér László.

Természetes velejáró

László Csaba pénzügyminiszter válaszában elmondta: az APEH a magyar állampolgárok és vállalkozások adatait - amelyekkel a hivatal több ezer munkatársa nap mint nap dolgozik - biztonsági okokból minden nap elmenti.

Hangsúlyozta, hogy az adatok az APEH-et nem hagyták el, azokat pontosan úgy kezelik, mint a napi adatmentések során keletkező anyagot, ami természetes velejárója egy az adóhatóságéhoz hasonló méretű informatikai rendszer működtetésének.

"Úgy gondoltam és ma is úgy gondolom, jó dolog, ha a hivatal megőrzi az adatállomány egy olyan változatát, amely a kormányváltáskor érvényes állapotot tükrözi - mondta László Csaba, megjegyezve: így ellenőrizhető, hogy melyik APEH-vezető idején mi történt az adóhivatalnál. Kitért arra, hogy a történtekről a kormány tudott és azzal egyetértett. Ismeretei szerint a rendőrség nem indított nyomozást az ügyben.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek