Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Nem is volt hosszú bájtok éjszakája?

2002.10.22. 16:18
Egyelőre nem találtak bizonyítékokat arra, ami alátámasztaná azt a gyanút, hogy az APEH adatállományából adatokat törtöltek, vagy megváltoztattak volna az úgynevezett "hosszú bájtok éjszakáján" - közölte Király László György, az APEH elnöke szerdán Egerben tartott sajtótájékoztatóján. A Fidesz szervezett politikai akcióról beszél, mely az adóhivatal munkatársainak megfélemlítését célozta.
A szakvéleményt készítő külső szakértői cég az utolsó simításokat végzi a munkán. A sajtó által Fidesz közelinek nevezett gazdasági társaságokat is részletes vizsgálat alá vették. Ezenkívül más keresztirányú vizsgálatot is végeztek, de ezek sem támasztották alá a fent említett gyanút - fogalmazott az APEH elnöke.

- Ha október 31-éig feláll az SZDSZ által kezdeményezett országgyűlési vizsgálóbizottság, amely többek között ezt a kérdést is tárgyalja, az APEH által készített vizsgálati anyagot a bizottság rendelkezésére bocsátjuk. Amennyiben a bizottság nem áll fel, akkor november elején az eredményekről részletesen tájékoztatják a közvéleményt - mondta Király László György.

Kaphatnak jutalmat az APEH-osok, ha jól dolgoznak

Az elnök reagált a sajtóban napvilágot látott hírre, miszerint az APEH dolgozói ez évben nem kapják meg jutalmukat. Elmondta, hogy a jutalom mértékét minden évben a Pénzügyminisztérium határozza meg annak alapján, hogy a gazdaság működése szerint mennyi költségvetési bevétel várható.

Az összes bevétel nagy részét a gazdaság produkálja, de ehhez néhány százalékot az adóhivatal jó munkája hozzá tud tenni, ez képezi a jutalom alapját.

A pénzügyminiszterrel folytatott tárgyalások során arról esett szó, hogy az elképzelések szerint ez évben is ennek megfelelően jutalmazhatják az adóhivatali dolgozókat. Igaz, konkrét döntés még nem született az ügyben - mondta az APEH elnöke.

Ez évben összesen 8,8 milliárd forint jutalmat lehetne szétosztani, amennyiben kevesebb jutna a jutalmazásra, differenciálással érik el, hogy ne csökkenjen azoknak a jövedelme, akikre hosszú távon számítanak - fogalmazott Király László György.

Távol a politikától, a személycseréktől

Az adóhivatal hosszú távú törekvéseiről elmondta: az a cél, hogy a jövőben a közvélemény előtt is nyilvánvalóvá váljon, hogy az adóhatóság a politikától távol álló közigazgatási szervezet.

Ezt célozza az a kormányzati elképzelés is, hogy az adóhivatal elnökét határozott időre - hat évre - nevezzék ki az Országgyűlés Költségvetési Bizottsága és az Állami Számvevőszék javaslata alapján.

Az APEH elnöke végül kijelentette: az adóhatóság megyei igazgatóit nem cseréli le. Valamennyi igazgató "megüti az elvárható szakmai színvonalat", így nem lát okot arra, hogy bárkitől megváljon. - Vezetők cseréjére csak szakmai indokok alapján kerülhet sor - hangsúlyozta Király László György.

Fidesz: politikai akció

A Fidesz-frakció nem delegál tagokat az APEH működése és felügyelete során felmerült aggályok kivizsgálására irányuló parlamenti vizsgálóbizottságba - derül ki a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának közleményéből, amelyet kedden juttattak el az MTI-hez. A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a parlament csütörtöki ülésének napirendjén szerepel a bizottság tisztségviselőinek és tagjainak megválasztása.

A Fidesz szerint az APEH vizsgálata tisztázta, hogy a "hosszú bájtok éjszakája" nem más, mint minden alap nélkül hangoztatott rágalom - olvasható a közleményben. - Az adóhivatal munkatársainak megfélemlítését célzó politikai akciókhoz a Fidesz képviselőcsoportja nem kíván asszisztálni, így a frakció sem tagokat, sem tisztségviselőt nem delegál egy olyan vizsgálóbizottsága, melynek létrejöttét a kormánytöbbség politikai okokból kívánja kikényszeríteni - áll a közleményben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!